25 Νοέμβριος 2020, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2020, 13:08

«Καραντίνα Helpers»: Θέλουμε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας και να τους χαρίζουμε χαμόγελο – Δεν είμαστε σωτήρες

  • «Καραντίνα Helpers»: Θέλουμε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας και να τους χαρίζουμε χαμόγελο – Δεν είμαστε σωτήρες
    (Φωτ.: Καραντίνα Helpers / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Θέλουμε να χαρίζουμε το χαμόγελο στον κόσμο που έχει ανάγκες, γιατί λύσεις δεν μπορούμε να βρούμε. Δεν είμαστε σωτήρες.»

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο εθελοντής Παναγιώτης Τομαράς τις προσπάθειες της εθελοντικής ομάδας «Καραντίνα Helpers», που δραστηριοποιείται στην Πάτρα από τα τέλη Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα, με σκοπό να βοηθήσει συμπολίτες.

Η ομάδα δημιούργησε αρχικά μια σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους ώστε, εν μέσω καραντίνας, να μην αναγκάζονται να βγαίνουν από το σπίτι για να αγοράσουν τα τρόφιμα ή τα φάρμακά τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι αυτήν την αποστολή.

Όμως με το πέρασμα του χρόνου ξεκίνησαν και συνεχίζουν να βοηθούν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Παράλληλα, όπως τονίζει, «η ανταπόκριση για προσφορά και στήριξη όσων έχουν ανάγκη είναι πολύ συγκινητική».

Μιλώντας για το πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, ο Παναγιώτης Τομαράς λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μάλλον τυχαία θα έλεγα ότι ξεκίνησε η προσπάθειά μας. Όλοι μας ήμασταν ενεργά μέλη εθελοντικών ομάδων που βοηθούσαν, αλλά όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα, τον περασμένο Μάρτιο, εντοπίσαμε την ανάγκη να εξυπηρετήσουμε αρχικά τους γείτονές μας. Δηλαδή, να πάει ένας από εμάς στο σουπερμάρκετ και να ψωνίσει για πέντε οικογένειες, έτσι ώστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους μπορούμε, προκειμένου να παραμείνουν στα σπίτια τους.

»Μάλιστα η σύζυγός μου, Ίνα Τσέλιου, η οποία εργάζεται σε φαρμακείο, κάποια στιγμή έκανε μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιώντας ότι μπορεί να βοηθήσει αγοράζοντας τρόφιμα, ή οτιδήποτε άλλο αναγκαίο, κατά τη διάρκεια της διαδρομής από την εργασία στο σπίτι και να το πάει στο σπίτι όποιου το έχει ανάγκη.

»Έτσι λοιπόν εμφανίστηκαν κάποιοι φίλοι και γνωστοί, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν. Στην πορεία οργανώσαμε αυτήν την προσπάθεια, που είχε ως αποτέλεσμα να βγαίνει κάποιος εθελοντής για να πάρει φάρμακα, ή να κάνει τα ψώνια, και στη συνέχεια να τα πάει στον συμπολίτη που παρέμενε στο σπίτι του.

»Έπειτα από λίγες μέρες η συγκεκριμένη προσπάθεια βρήκε ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση, αφού όλο και περισσότεροι εθελοντές συμμετείχαν στην ομάδα μας. Τότε λοιπόν άρχισαν και οι πρώτες προσπάθειες για την παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη για στήριξη».

Στη συνέχεια, όπως λέει ο Παναγιώτης Τομαράς, «δημιουργήσαμε μια ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την παροχή βοήθειας και η ανταπόκριση που συναντήσαμε και εξακολουθούμε να συναντάμε είναι συγκινητική»

Και εξηγεί: «Όταν λοιπόν προκύπτει ανάγκη για βοήθεια συμπολιτών μας, το γνωστοποιούμε και ακολουθεί η διαδικασία για τη συλλογή και παράδοση αυτής της βοήθειας από μία ομάδα τεσσάρων-πέντε εθελοντών. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, βοηθώντας οικογένειες που είχαν ανάγκες και παράλληλα, συνεργαζόμαστε και με άλλες εθελοντικές ομάδες της Πάτρας, ώστε η μία ομάδα να συμπληρώνει το έργο της άλλης.

»Συγχρόνως, έχουμε εστιάσει πάρα πολύ τις προσπάθειές μας σε οικογένειες με παιδιά, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βοηθάμε και άλλους συμπολίτες».

Μάλιστα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «μας έχουν συγκλονίσει περιστατικά με μικρά παιδιά», και περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα από αυτά: «Πήγαμε σε μια οικογένεια που είχε ένα παιδάκι τεσσάρων ετών, και μέσα στα πράγματα που δώσαμε υπήρχε μια τσάντα με παραμύθια. Κάποια στιγμή αυτή η τσάντα έπεσε κάτω και βγήκε έξω ένα από τα παραμύθια που είχε αυτοκινητάκια. Τότε αυτό το παιδάκι πήρε στην αγκαλιά του το παραμύθι και άρχισε να χοροπηδάει, χωρίς εμείς να μπορούμε να καταλάβουμε αν εκείνη τη στιγμή γελούσε ή έκλαιγε».

«Η ομάδα μας», σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τομαρά, «συνεργάζεται με το “ΑΣΤΟ - Επικοινωνούμε”, με το “Χέρι-Χέρι”, καθώς και με πολλές άλλες ομάδες, ώστε να λειτουργούμε επικουρικά στις δομές που υπάρχουν και να βοηθάμε όπου οι αυτές δομές δεν μπορούν, δηλαδή να στηρίξουμε έναν συνάνθρωπό μας να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα βοήθειας, ή να πάρει ένα επίδομα, αφού διάφορες αγκυλώσεις θέτουν εμπόδια».

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Τομαράς λέει ότι «εκτός από την Πάτρα, προσπαθούμε να βοηθάμε συνανθρώπους μας και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κεφαλονιά και την Σάμο».

Κλείνοντας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματικότητα της συνεργασίας λέγοντας: «Η ομάδα μας δεν έχει την οργάνωση και τη δομή, όπως για παράδειγμα ενός ιδρύματος που έχει πολύχρονη προσφορά, αλλά μαθαίνουμε μέσα από τις δράσεις μας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία με όλους τους φορείς – είτε είναι δήμος είτε εθελοντικές ομάδες. Γι’ αυτό και ό,τι κάνουμε δεν είναι κατόρθωμα δικό μας. Απλώς εντοπίσαμε ότι κάποιοι άνθρωποι που μας γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται λίγο παραπάνω, βρήκαν τον τρόπο να εκφράσουν τη δυνατότητα, την ικανότητα και τη θέλησή τους να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους. Δεν είμαστε οι σωτήρες κανενός, διότι δεν μπορεί να έχει αυτόν το ρόλο μια εθελοντική ομάδα σαν τη δική μας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Κάνιστρας.