25 Νοέμβριος 2020, 12:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2020, 12:16

Άρση lockdown: Κλιμακωτό άνοιγμα των καταστημάτων και μάσκα παντού

  • Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα και πώς λειτουργούν 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα, με κλιμακωτό δηλαδή τρόπο, θα ανοίξουν τα καταστήματα μόλις ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τη σταδιακή άρση του lockdown, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στον ΑΝΤ1. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα υπάρξουν αυστηροί κανόνες, με τη μάσκα να παραμένει υποχρεωτική παντού.

Άδωνις Γεωργιάδης: Την προηγούμενη φορά χαλαρώσαμε γρήγορα, γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες ο ιός θα εξασθενούσε.

Σχετικά με την εστίαση, επιβεβαίωσε ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί σε επόμενη φάση, τονίζοντας ότι το τώρα το μείζον είναι ο έλεγχος της πανδημίας. «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι από την ιχνηλάτηση που έχει γίνει προκύπτει ότι τα καταστήματα εστίασης έπαιξαν κομβικό ρόλο στη διασπορά του κορονοϊού. Αντιθέτως, όπως είπε, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις για τα σουπερμάρκετ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο Mega για την επαναλειτουργία του εμπορίου, εξήγησε ότι η μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, γίνεται η ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος και η πληρωμή του και στη συνέχεια ο καταναλωτής παραλαμβάνει από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές, ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».