25 Νοέμβριος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2020, 08:37

Καθυστερεί η άρση του lockdown – Ποιες είναι οι ημερομηνίες που εξετάζονται

  • Πέτσας: Απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για άρση του lockdown
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την ημερομηνία άρσης του lockdown στη χώρα, με την 30ή Νοεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία του, να έχει ξεπεραστεί εδώ και μέρες, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως μοιάζει «μη ρεαλιστικός στόχος». Την ίδια ώρα την παράταση των περιοριστικών μέτρων «κλείδωσε» και η δήλωση του Βασίλη Κικίλια για «ανεδαφική κουβέντα» σχετικά με την άρση τους.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα SMS κυκλοφορίας θα παραμείνουν στην καθημερινότητα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη καταρτίζουν τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει και των πρώτων Χριστουγέννων με Covid-19. Το πιθανότερο είναι ότι η τακτική σύσκεψη της Παρασκευής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επιστήμονες και τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας θα «δώσει» κάποιες ημερομηνίες για την επόμενη μέρα.

Οι τρεις Δευτέρες του Δεκεμβρίου βρίσκονται στα σενάρια του σταδιακού ανοίγματος, διαδικασία στην οποία έχουν ήδη μπει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτα στη λίστα, ενδεχομένως στις 7 Δεκεμβρίου, είναι τα σχολεία, για αρχή τα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Την ήμερα ημέρα σχεδιάζεται και το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών και παιχνιδιών.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ενδεχομένως να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων και παράλληλα να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής.

Σε όλα τα σενάρια το άνοιγμα της εστίασης έρχεται τελευταίο, πιθανότατα στις 21 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με αυστηρούς περιορισμούς και χωρίς ζωντανή μουσική.

Κλειστά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν και τις ημέρες των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπως και οι λατρευτικοί χώροι.

Παράλληλα, όπως και το Πάσχα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών οι μετακινήσεις εκτός της περιφέρειας διαμονής και η μετάβαση σε χειμερινά θέρετρα – άλλωστε τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.