24 Νοέμβριος 2020, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2020, 08:41

Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου (βίντεο)

  • Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου (βίντεο)
    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (φωτ. αρχείου: EPA / Hayoung Jeon / Pool)

Ελπίδα ότι η δραματική κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού βελτιώνεται λίγο-λίγο κάθε μέρα, έδωσε απόψε στον γαλλικό λαό ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας την άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο βήμα θα γίνει το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων.

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από τις 28 Νοεμβρίου. Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο, να έχουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας πως θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη η βεβαίωση μετακίνησης για όλους όσοι θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε έτσι πως οι ανοιχτές αγορές και επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες στο σπίτι ως τις 21:00 το βράδυ. Επιπλέον, επεκτείνεται στα 20χλμ η απόσταση από την οικία των πολιτών, στην οποία μπορούν να μετακινηθούν για φυσική άσκηση.

Το δεύτερο στάδιο της άρση του lockdown θα ξεκινήσει σύμφωνα με όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος στις 15 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση πως θα εξακολουθήσει η μείωση των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό. «Θα μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς βεβαίωση και από περιφέρεια σε περιφέρεια, να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και μετά την άρση του lockdown
Επιπλέον, τόνισε πως εφόσον αρθεί το lockdown, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 15 Δεκεμβρίου και έπειτα και για τις ώρες 21.00 με 07.000 το πρωί. «Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα γίνουν συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους».

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται επαναλειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών, των θεάτρων και των μουσείων από την 15η Δεκεμβρίου και έπειτα.

Εστιατόρια και σχολεία θα ανοίξουν στις 20 Γενάρη
«Υπολογίζεται εκεί κατά τις 20 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να επανέλθουμε, αν αυτό είναι δυνατό, σε επαναλειτουργία των αθλητικών αιθουσών και των εστιατορίων» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Τα σχολεία δεν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο 2020, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα μαθήματα εκ του σύνεγγυς θα ξεκινήσουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες στις 20 Ιανουαρίου, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί
Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία κατά της Covid-19 θα πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που έχουν «πιο εύθραυστη» υγεία, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, από τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια {θα μπορούσαν να γίνουν μόλις επικυρωθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» και ότι θα ακολουθήσει «μαζική εκστρατεία εμβολιασμού», χωρίς ωστόσο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός.