24 Νοέμβριος 2020, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2020, 16:47

Στ. Πέτσας: Ο στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός

  • Στ. Πέτσας: Ο στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός
    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Η μέρα που λήγει επισήμως το lockdown πλησιάζει, ωστόσο καθημερινά με διάφορους τρόπους στελέχη της κυβέρνησης και των υγειονομικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι σκεφτόμαστε: η 30η Νοεμβρίου δεν θα είναι η μέρα που θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το είπε σήμερα για ακόμα μία φορά, μιλώντας στον ρ/σ «Status FM».

«Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Αν και όπως είπε υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από την πτώση των κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε όλη τη χώρα, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε μεγαλύτερη πτώση τις επόμενες ημέρες. «Γιατί, κακά τα ψέματα, την πρώτη εβδομάδα αυτού του δεύτερου lockdown, υπήρξε μια υπερβολική χαλαρότητα όλων μας, με περισσότερες μετακινήσεις, υψηλότερη κινητικότητα από ό,τι δικαιολογούσε η κατάσταση», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι ένας αριθμός κρουσμάτων 300-400 ημερησίως θα μας επιτρέψει να συμβιώσουμε χωρίς την επιθετική αύξηση κρουσμάτων που οδήγησε στην πίεση το σύστημα υγείας.

«Είμαστε μακριά ακόμη από αυτόν [τον αριθμό]. Σήμερα και αύριο θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες. Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας», συνέχισε, ενώ, ειδικά για τα μητροπολιτικά κέντρα όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, είπε πως όταν υπάρχει εκεί διασπορά, είναι πιο εύκολο να επεκταθεί σε άλλες περιοχές και γι' αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία
Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι στην εισήγηση των επιδημιολόγων δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των αιθουσών που ήταν περιορισμένη, αλλά η επιβάρυνση στην κοινότητα από τη μεταφορά του ιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί.

«Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία», συμπλήρωσε.