24 Νοέμβριος 2020, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2020, 20:58

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Τάσο Κυριακίδη

  • Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Τάσο Κυριακίδη

In Memoriam
Ένας μοναδιαίος τέκτονας του ποντιακού ελληνισμού έφυγε. Ένας Sir.
Ίσως ο μόνoς καθ’ ημάς  Sir.

Αντιηρωικά της περσόνας του, αναντίστοιχα της παρασημαντικής του.

Ένας οξύνους και γινατωμένος μείρακας, που δραπέτευσε με θρασεία φιλοδοξία,  ανακλαστικά survivor και έμφυτη «γενετική» σκευή προσωπικότητας από τη ζοφερή εσωστρέφεια της μετεμφυλιακής ελληνικής επαρχίας, κατορθώνοντας ζηλευτές αναρριχήσεις ζωής και καριέρας.

Νομομαθής, εκδότης, συγγραφέας, ιστοριοδίφης, συλλέκτης, φιλοκαλής, πολυπράγμων, ο Τάσος Κυριακίδης, είς εκ των πάλαι ποτέ σιαμαίων Αφών Κυριακίδη, θεμέλιωσε με τον αδελφό του Δημήτρη το εμβληματικότερο εργαστήρι της νεωτερικής Γραμματείας των Ποντίων, καθιστώντας εαυτούς βιβλιοθηκονόμους της κατά το μέτρον Μαρκιανής Βιβλιοθήκης του προσφυγικού ελληνισμού.

Ο εκδοτικός οίκος Αφών Κυριακίδη άκμασε για δύο δεκαετίες, κοσμώντας με το λογότυπό του τις ράχες εκατοντάδων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και πλέον των δύο χιλιάδων τέτοιων για τον ελληνισμό της Ανατολής.

Σπάνια urban icons της δεύτερης προσφυγικής γενιάς, από τα ελάχιστα εξαγώγιμα promo προϊόντα της, διαπρεπέστατοι κόνσουλοι αυτής στη δημόσια σφαίρα, οι Αφοί Κυριακίδη επιμελήθηκαν τα ώνια της εκστρατείας αυτογνωσίας και ιδεολογικής αφύπνισης του ποντιακού ελληνισμού στα 80’s-90’s, όταν... «το καμέλ’ έσσεζεν χουρμάδας».

Ο όγκος, η ποιότητα marketing των εκδόσεων, η σοβαρότητα του αστικού ήθους και ύφους με τα οποία πολιτεύτηκε ο Τάσος και οι εκδόσεις Κυριακίδη, εγκύρωσαν πολιτικά το προφίλ του προσφυγικού ελληνισμού στα δημόσια φόρα, ενώ αποταμιεύσαν επικοινωνιακό κεφάλαιο και τεραστίων διαστάσεων εργαλειοθήκη για τη διεπιστημονική έρευνα ενεστώτων και μελλοντικών γενεών.

Στα «χυτήρια» των Αφών Κυριακίδη ατσαλωθήκαν δεκάδες συγγραφείς, φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες, ενώ εκατοντάδες μάρτυρες της μικρασιατικής προσφυγιάς ευτύχησαν να δουν τις μαρτυρίες τους να απαθανατίζονται στην Ιστορία.

Το αναπόδραστο γεγονός της απώλειας του Τάσου Κυριακίδη, ως συντριβή, υπόμνηση και διδαχή της ματαιότητας των ανθρώπινων, ας επανεμπνεύσει αγαθώς τις βασάνους οικείων και συγγενών.

Η οικογένεια Αφών Κυριακίδη έχει την εγκάρδια συμπάθειά μας, που πλέον θα συντροφεύει τη νοσταλγία της Άνοιξης, της συγκομιδής και της κοσμογονίας στη Μελενίκου.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario»