24 Νοέμβριος 2020, 00:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 22:07

Συνελήφθη στο Ιράκ ο «διοικητικός διευθυντής» του Ισλαμικού Κράτους

  • Συνελήφθη στο Ιράκ ο «διοικητικός διευθυντής» του Ισλαμικού Κράτους
    (Φωτ.: EPA / Ammar Salih)

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ιράκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνέλαβε τον «διοικητικό διευθυντή» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έναν Ιρακινό με το ψευδώνυμο Αμπού Νάμπα.

Ο άνδρας συνελήφθη τον Οκτώβριο την ώρα που «έμπαινε σε ταξί, αφότου είχε κατέβει από αεροπλάνο που μόλις είχε προσγειωθεί στη Βαγδάτη», αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάχ αλ Νοάμαν, εκπρόσωπος των επίλεκτων μονάδων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Όταν ρωτήθηκε αρνήθηκε να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα του Αμπού Νάμπα, την προέλευση της πτήσης του και πώς μπόρεσε να ταξιδέψει ενώ ήταν καταζητούμενος στο Ιράκ.

Ο Αμπού Νάμπα ήταν «ένας μεγάλος στόχος», ένας άνθρωπος που «ξεκίνησε το τζιχαντιστικό ταξίδι του το 2003 με την Αλ Κάιντα προτού ενταχθεί στις διάφορες ομάδες που διαδεχόταν η μια την άλλη μέχρι το Ισλαμικό Κράτος», το οποίο κάποτε κατείχε σχεδόν το ένα τρίτο του Ιράκ προτού ηττηθεί στο τέλος του 2017 έπειτα από τρία χρόνια αιματηρών μαχών, διευκρίνισε ο Σαμπάχ αλ Νοάμαν.

«Ήταν σε επαφή με μέλη του ΙΚ στο Ιράκ και εμείς παρακολουθούσαμε τις συνομιλίες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ασχολούνταν με οικονομικές υποθέσεις, έστελνε μηνύματα και οργάνωνε συναντήσεις. Ήταν ο γενικός συντονιστής μιας ετοιμοθάνατης σήμερα οργάνωσης αφού έχασε επίσης το αυτοανακηρυγμένο εδαφικό χαλιφάτο της στη Συρία το 2019», πρόσθεσε.

Ο άντρας, που κρατείται μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου μετά τις ανακρίσεις που συνεχίζονται σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Κινδυνεύει με την εσχάτη των ποινών για απλή συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Εκατοντάδες θανατικές ποινές απαγγέλθηκαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος Ιρακινών ή αλλοδαπών μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, και αρκετές εφαρμόστηκαν ήδη με απαγχονισμό.

Παρά την ανακοίνωση της νίκης τον Δεκέμβριο του 2017, η τζιχαντιστική οργάνωση πραγματοποιεί ακόμη επιθέσεις στο Ιράκ, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με πριν.