23 Νοέμβριος 2020, 21:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 20:40

Αποζημίωση 410.000 ευρώ για το θάνατο 25χρονου από αστυνομικά πυρά

  • Αποζημίωση 410.000 ευρώ για το θάνατο 25χρονου από αστυνομικά πυρά
    Η αίθουσα του Εφετείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επιδίκασε το ποσό των 410.000 ευρώ στους συγγενείς του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν τυχαία βρέθηκε στη συμπλοκή που είχε γίνει το 2010 στον Βύρωνα Αττικής κατά την επιχείρηση σύλληψης Αλβανού δραπέτη των φυλακών Λάρισας και συνεργού του.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2010 η Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχε εντοπίσει τον καταζητούμενο, ο οποίος εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης για ένοπλες ληστείες.

Ο Νίκολα Τόντι την επίμαχη εκείνη ημέρα ήταν συνοδηγός στο φορτηγό που στάθμευσε έξω από την αποθήκη υδραυλικών για να φορτώσει υλικά. Ενώ τακτοποιούσε τα εργαλεία, τα οποία βρίσκονταν στην καρότσα, σταμάτησε το αυτοκίνητο του δραπέτη, ο οποίος ήταν μαζί με έναν συνεργό του. Εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη καταδίωξη από ομάδα 22 αστυνομικών με συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές.

Οι δύο άνδρες βγήκαν από το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να διαφύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, πυροβολώντας κατά των αστυνομικών (οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά), ενώ έριξαν και τρεις χειροβομβίδες.

Ο Νίκολα Τόντι, που είχε καλυφθεί πίσω από το φορτηγό, επιχείρησε να φτάσει στην απέναντι πιλοτή στην οποία είχε καταφύγει και μία υπάλληλος του παρακείμενου αρτοποιείου μέσα στο οποίο ήταν ο ένας από τους κακοποιούς. Εκείνη τη στιγμή δέχθηκε εννέα σφαίρες, τέσσερις από όπλα αστυνομικών.

Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Στη συνέχεια η άνεργη σύζυγος του Νίκολα Τόντι και το ανήλικο –δύο ετών τότε– παιδί του ζήτησαν αποζημίωση από το Δημόσιο. Το ίδιο ζήτησαν και οι γονείς και η αδερφή του 25χρονου, αλλά και τα πεθερικά του.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στη χήρα το ποσό των 100.000 ευρώ, στο ανήλικο παιδί το ποσό των 80.000 ευρώ, στον πατέρα και τη μητέρα το ποσό των 160.000 ευρώ, στην αδελφή το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό και πεθερά του από 10.000 ευρώ.

Το Δημόσιο άσκησε έφεση υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της αναλογικότητας καθώς τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν είναι υπερβολικά, πολύ περισσότερο όταν η ΕΛΑΣ απασχόλησε τη χήρα ως τραπεζοκόμο στη Λέσχη της για περίπου δύο χρόνια. Ακόμη, το Δημόσιο υποστήριξε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αντέχει την επιδίκαση παρόμοιων αποζημιώσεων και υπάρχει συνυπαιτιότητα κατά 95% του Νίκολα Τόντι.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.