23 Νοέμβριος 2020, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 19:44

Λιβύη: Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις από Ιταλία και Γερμανία για τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου

  • Λιβύη: Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις από Ιταλία και Γερμανία για τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Halk TV)

Για εξηγήσεις καλεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιταλό πρεσβευτή και τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για την υπόθεση του ελέγχου τουρκικού φορτηγού πλοίου από γερμανική φρεγάτα στη Λιβύη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη». Επίσης, εκλήθη ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία αναφέρει ότι η «Ειρήνη» είναι μεροληπτική επιχείρηση, και τονίζει ότι αν και ο πλοίαρχος δέχτηκε να συνεργαστεί, ένοπλη επιβιβάστηκε στο πλοίο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επί μακρόν.

Νωρίτερα, η Γερμανία πάντως είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι εμπόδισε μονάδα του γερμανικού στρατού που ανήκει στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ να πραγματοποιήσει νηοψία. Μία κίνηση την οποία η Άγκυρα χαρακτήρισε ως «παραβίαση του διεθνούς νόμου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικό πλοίο κρίθηκε ύποπτο από τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, παραβιάζοντας τη σχετική απαγόρευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Ιούνιο υπήρξε ναυτικό επεισόδιο που τορπίλισε τις σχέσεις Μακρόν-Ερντογάν: Η γαλλική πλευρά λέει ότι φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ παρενοχλήθηκε από τρία πολεμικά της Τουρκίας όταν προσπάθησε να ελέγξει το «Çirkin», που κατά την τουρκική πλευρά μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.