23 Νοέμβριος 2020, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 19:26

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποχαιρετά τον Σταυρίκο Παπαβραμίδη

  • Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποχαιρετά τον Σταυρίκο Παπαβραμίδη
    Σταυρίκος Παπαβραμίδης (πηγή φωτογραφίας: «Ορίζοντας», Mega)

Στο νεκροταφείο Σχιστού παρουσία ελάχιστων συγγενών λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αλλά με τη σημαία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς να σκεπάζει το φέρετρό του, έγινε η κηδεία του υπεραιωνόβιου Σταυρίκου Παπαβραμίδη.

«Πρόσφυγας από τον Πόντο, με καταγωγή από την Κρώμνη, εγκαταστάθηκε το 1923 στην Κρεμμυδαρού της Δραπετσώνας και έκτοτε αποτελεί τον ζωντανό μάρτυρα της ιστορίας της πόλης αλλά και της Ένωσής μας, της οποίας ήταν ενεργό μέλος», τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Όπως προσθέτει, έμειναν στην ιστορία οι εκδηλώσεις που συντόνιζε ως υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων αλλά και κονφερανσιέ, εκεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, με κορυφαία ίσως αυτήν που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1960 με τον «συμπατριώτη μας Στέλιο Καζαντζίδη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αφίσα του συλλόγου.

Η τελευταία συνεργασία του 105χρονου με την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας ήταν τον περασμένο Μάιο, για τις ανάγκες του δημιουργικού ντοκιμαντέρ με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο Two miles from home, της Τζούλιας Σπυροπούλου.

«Ένας άνθρωπος με απίστευτα επικοινωνιακά χαρίσματα, δεν αρνήθηκε ποτέ να μοιραστεί τις μνήμες και τις εμπειρίες του από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τα περιπετειώδη πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στην Ελλάδα. Όπως δεν αρνήθηκε στους νέους της ορχήστρας μας “1919” να χαρίσει τον γραφικό του χαρακτήρα για το λογότυπό της!», σημειώνεται στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα της Ένωσης, η οποία άλλωστε έχει αφιερώσει πολλές σελίδες στον Σταυρίκο Παπαβραμίδη στο λεύκωμά της, μια πολυτελή έκδοση με τίτλο Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα.

«Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς και η Δραπετσώνα αποχαιρετούν σήμερα ένα μέρος της ιστορίας της, το οποίο όμως θα διατηρήσουν για πάντα στη μνήμη τους. Λαφρύν το χώμαν ντο σκεπά’ει ’σε, Σταυρίκο Παπαβραμίδη!», καταλήγει η ανακοίνωση.