23 Νοέμβριος 2020, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 18:44

Λιγότερα κρούσματα, αλλά με αργό ρυθμό – Γέμισαν οι ΜΕΘ, πάνω από 4.000 με Covid-19 στα νοσοκομεία

  • Λιγότερα κρούσματα, αλλά με αργό ρυθμό – Γέμισαν οι ΜΕΘ, πάνω από 4.000 με Covid-19 στα νοσοκομεία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Με τη χώρα να βρίσκεται σε lockdown για απροσδιόριστο διάστημα ώστε να μπει φρένο στη μετάδοση του κορονοϊού, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις είναι ξανά κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.500: τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 1.388, από 1.498 χθες.

Ωστόσο, κατέληξαν 84 ασθενείς – χθες είχαμε 103 θανάτους. Διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση, είναι 549 ασθενείς, νέος αριθμός-ρεκόρ (από 540 μία ημέρα πριν).

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. Στην επικράτεια, όπως είπε, οι ασθενείς που νοσηλεύονται ξεπερνούν τους 4.000, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ για Covid-19 αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και βόρεια Ελλάδα φτάνει το 99%.

Παρά το γεγονός ότι στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια σταθεροποίηση ίσως και πτώση στα κρούσματα, αυτή δεν είναι ακόμα στον επιθυμητό ρυθμό. «Είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους», πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πάντως ότι καταγράφεται αισθητή μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 252 κρούσματα στην Αττική, 300 στη Θεσσαλονίκη και 88 στην Πέλλα. «Έχουμε μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Συστάσεις για υπομονή και για αυστηρή τήρηση των μέτρων έκανε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ειδικά για τον εορτασμό των Χριστουγέννων ζήτησε «να μην βιαζόμαστε», καθώς τα πραγματικά δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά.