23 Νοέμβριος 2020, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 13:32

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο (βίντεο)

  • Ακάρ: Είμαι αισιόδοξος για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35
    Ο Χουλουσί Ακάρ (φωτ. αρχείου: EPA / Turkish Defence Ministry Handout)

Οι μέρες περνούν, οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί ωστόσο η Τουρκία επιμένει στο μονόλογό της. Έναν μονόλογο που θέλει την Ελλάδα να ευθύνεται για την κατάσταση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Για πολλοστή φορά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε, σήμερα, πως «η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο».

Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Χάλιφαξ, ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για το Καστελλόριζο δεν είναι ρεαλιστικοί ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να μπει σε διάλογο χωρίς όρους. Εξάλλου όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κάποιας άλλης χώρας. Ωστόσο, πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Δυστυχώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές. Ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Έσπευσε μάλιστα να πει ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που θεωρεί πως η Ελλάδα είναι ασυνεπής ως προς τις θέσεις της.

«Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου. Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες που παραδέχονται ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια», υπογράμμισε.