24 Νοέμβριος 2020, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2020, 10:09

Λέσχη Γαστρονομίας Ποντιακών Εδεσμάτων δημιουργήθηκε στην Αμερική

  • Λέσχη Γαστρονομίας Ποντιακών Εδεσμάτων δημιουργήθηκε στην Αμερική

Η αγάπη για την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα οδήγησε κάποια άτομα από την Αμερική να δημιουργήσουν τη Λέσχη Γαστρονομίας Ποντιακών Εδεσμάτων. Για το εγχείρημα αυτό, αλλά και για τα σχέδιά τους για το μέλλον, μίλησε στο pontos-news.gr το ιδρυτικό μέλος της λέσχης, Αυγή-Μαρία Ατματζίδου.

Η ιδέα έχει βρει μέχρι στιγμής θερμούς υποστηρικτές από κάθε γωνιά της γης.

«Η ανάγκη μας για καταγραφή, προώθηση και εις βάθος έρευνα της υγιεινής ποντιακής διατροφής μάς οδήγησε στη δημιουργία της Λέσχης. Απευθυνόμαστε σε όλους τους λάτρεις της κουζίνας του Πόντου που κατοικούν σε κάθε γωνιά της γης, γι' αυτό πολλές από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας θα μεταδίδονται από διαδικτυακές πλατφόρμες» μας λέει η Α.-Μ. Ατματζίδου.

Η επίσημη παρουσίαση της Λέσχης στο κοινό
Τα σχέδια της επίσημης παρουσίασης της Λέσχης διαφοροποιήθηκαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας. «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα βίντεο για να επικοινωνήσουμε το έργο μας, με χριστουγεννιάτικες ποντιακές συνταγές και έθιμα, στο οποίο θα συμμετέχουν φίλες από την Αμερική και την Ελλάδα καθώς επίσης και σεφ με συνταγές-έκπληξη. Θα το ανεβάσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα κάνουμε διαδικτυακό έρανο για να συγκεντρώσουμε χρήματα ώστε να αγοραστούν καλάθια αγάπης για άπορες οικογένειες, για το σωματείο "Εύνοια" της Θεσσαλονίκης. Το βίντεο αυτό θα ανέβει στη σελίδα της Λέσχης στο facebook (Gastronomy Club of Pontian Delicacies) στις 15 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο έρανος».


Από τα γυρίσματα του βίντεο με την Κυριακή Μαστορίδου από την Αστόρια (φωτ.: Α.-Μ. Ατματζίδου)

Μόλις αρθούν όμως τα περιοριστικά μέτρα, τα μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Ποντιακών Εδεσμάτων έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια: «Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε σεμινάρια και εργαστήρια εστιασμένα στην ποντιακή κουζίνα, σε μηνιαία βάση, στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Ποντίων "Κομνηνοί" Νέας Υόρκης. Θα προσκαλούμε σεφ να μας παρουσιάζουν διάφορες παραλλαγές, θα κάνουμε διαδικτυακές συνδέσεις και με άλλα άτομα προκειμένου μας δείχνουν τις συνταγές τους, και φυσικά θα αναδείξουμε και την ελληνική, την αρμενική και τη ρωσική κουζίνα.

»Σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή μας παρουσία, υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέχρι και τον Ιούνιο με αναφορές στην ενδυμασία, τη διάλεκτο και τη μουσική των Ποντίων, με τη συμμετοχή πολύ σπουδαίων εισηγητών» καταλήγει η Αυγή-Μαρία Ατματζίδου.