23 Νοέμβριος 2020, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 12:06

Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Οδηγός 7 σημείων της ΑΑΔΕ

 • Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Οδηγός 7 σημείων της ΑΑΔΕ
  (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στα πιο συχνά ερωτήματα των φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας απαντάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με έναν χρήσιμο οδηγό επτά σημείων.

Το ειδοποιητήριο πληρωμής, φέτος, είναι ήδη διαθέσιμο από τις 13 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει έναν QR Code τον οποίο οι φορολογούμενοι πρέπει να σαρώσουν προκειμένου να τον πληρώσουν μέσω κινητού τηλεφώνου.

Όσο θέλουν μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κάνοντας πάλι χρήση του QR Code και στα ΑΤΜ. Η ΑΑΔΕ καλεί τους πολίτες να προτιμήσουν αυτούς τους τρόπους πληρωμής αντί να επισκεφθούν τραπεζικά υποκαταστήματα ή το ταχυδρομείο.

Οδηγός 7 ερωτήσεων-απαντήσεων της ΑΑΔΕ

 1. Αν μεταβιβάσω το όχημα εντός του τρέχοντος έτους οφείλω τέλη κυκλοφορίας του επόμενου; Όχι. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος την 1η Ιανουαρίου ή μέχρι την παράταση, αν έχει δοθεί.
 2. Είμαι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε ΑΦΜ Πρέπει να τα πληρώσουμε όλοι; Όχι. Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.
 3. Έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πριν την αλλαγή. Οφείλω τέλη και στο νέο αριθμό; Όχι γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.
 4. Πότε δεν οφείλονται τέλη; Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών.
 5. Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας; Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο: ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ΙΧ ή επιβατικό ΙΧ το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ ή φορτηγό ή λεωφορείο. 30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
 6. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»; Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος τα τέλη υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα (cc), των εκπομπών ρύπων (CO2), του μεικτού βάρους και των θέσεων. Αν η βάση υπολογισμού δεν είναι συμπληρωμένη δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τέλη και θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών προκειμένου να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.
 7. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ο ΑΦΜ δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος» Ο ΑΦΜ που έχετε συμπληρώσει ή είναι λανθασμένος (οπότε συμπληρώνετε τον σωστό) ή αναγράφεται στην άδεια, ΑΦΜ διαφορετικός από αυτόν του κατόχου (οπότε απευθύνεστε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών) ή είναι διαφορετικός στα στοιχεία που τηρούνται από την Υπηρεσία μας (οπότε απευθύνεστε στη ΔΟΥ). Αν δεν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω τότε μπορεί να συμπληρώνετε λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας.

Πώς θα εκτυπώσετε τα τέλη μέσω taxisnet
Για να λάβετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε την εξής διαδικασία: Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:

 • Με κωδικούς στο myTAXISNET: Πολίτες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις → φορολογικές υπηρεσίες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet
 • Χωρίς κωδικούς στο myTAXISNET: Πολίτες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet Επιχειρήσεις → φορολογικές υπηρεσίες → οχήματα → τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet.