23 Νοέμβριος 2020, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 10:19

Σήμερα η κηδεία του Σταυρίκου Παπαβραμίδη

  • Σήμερα η κηδεία του Σταυρίκου Παπαβραμίδη
    Ο Σταύρος Παπαβραμίδης (φωτ.: αρχείο pontos-news.gr)

Σήμερα θα γίνει η κηδεία του γέροντα Σταύρου (Σταυρίκου) Παπαβραμίδη που άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην οικία του στη Δραπετσώνα. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στο Σχιστό και η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω της πανδημίας.

Ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες Πόντιους πρόσφυγες πρώτης γενιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1915. Σε ηλικία 8 ετών μαζί με τη μητέρα και τα αδέλφια του, μετά από πολλές ταλαιπωρίες έφτασαν στον Πειραιά και εγκαταστάθηκαν στην Κρεμμυδαρού της Δραπετσώνας. Η οικογένειά του ήταν μία από τις 30 με καταγωγή από την Τραπεζούντα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Αδερφός του ήταν ο περίφημος λυράρης Νίκος Παπαβραμίδης.

«Έφυγε ευτυχισμένος τα ξημερώματα στον ύπνο του, αφού πρώτα μοιράστηκε μαζί μας τις ωραιότερες αναμνήσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής. Αφού πρώτα μας δίδαξε τι σημαίνει ελληνισμός και ποια είναι τα πραγματικά του σύνορα. Αφού πρώτα συγκινήθηκε σαν μικρό παιδί και για το νέο σπίτι της προσφυγιάς, που δημιουργείται, και για το Μουσείο που θα τιμήσει την καταγωγή και την ιστορία μας. Δεν πρόλαβε τα εγκαίνια του γηπέδου μας, γιατί ο Θεός τον κάλεσε κοντά του... Θα βρίσκεται όμως για πάντα εκεί» αναφέρεται στη συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ.