23 Νοέμβριος 2020, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2020, 11:06

Άνοιξε στην Πολωνία η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο (βίντεο)

  • Άνοιξε στην Πολωνία η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο (βίντεο)
    (Φωτ.: deepspot.com)

Μια βαθιά πισίνα καταδύσεων 45,5 μέτρων με τεχνητές υποβρύχιες σπηλιές και ερείπια των Μάγια, η βαθύτερη τέτοια δομή στον κόσμο, άνοιξε κοντά στη Βαρσοβία το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε.

Το συγκρότημα, που ονομάζεται Deepspot, περιλαμβάνει ακόμη και ένα μικρό ναυάγιο και δίνει δυνατότητα για καταδύσεις και εξερεύνηση. Έχει 8.000 κυβικά μέτρα νερού (που είναι πάνω από 20 φορές η ποσότητα που υπάρχει σε μια συνηθισμένη πισίνα 25 μέτρων).

Σε αντίθεση με τις κανονικές πισίνες, το Deepspot μπορεί να λειτουργεί, παρά τους περιορισμούς του κορονοϊού στην Πολωνία, επειδή είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο που προσφέρει μαθήματα για υποψήφιους δύτες, αλλά και για εκπαιδευτές. Ένα ξενοδοχείο, με δωμάτια από τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν δύτες σε βάθος πέντε μέτρων, σχεδιάζεται επίσης.

«Είναι η βαθύτερη πισίνα του κόσμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Deepspot Μίκαλ Μπραζίνκσι, ένας 47χρονος λάτρης των καταδύσεων, με την ευκαιρία των εγκαινίων της προχθές.

Το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε καταγράψει το Γκίνες, ήταν η πισίνα Montegrotto Terme στην Ιταλία, που έχει βάθος 42 μέτρα. Πάντως και το ρεκόρ του συγκροτήματος Deepspot κινδυνεύει να καταρριφθεί στο μέλλον, καθώς η πισίνα Blue Abyss, που προβλέπεται να ανοίξει στη Βρετανία το 2021, θα έχει βάθος 50 μέτρα.

Ο Μπραζτσίνσκι ανέφερε ότι η πισίνα «θα χρησιμοποιηθεί επίσης από την πυροσβεστική και το στρατό. Υπάρχουν πολλά σενάρια για την κατάρτιση και μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε διαφορετικό εξοπλισμό».

Περίπου 5.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ετών που χρειάστηκαν για την κατασκευή της πισίνας, η οποία κόστισε περίπου 40 εκατ. ζλότι (8,9 εκατ. ευρώ).

  • Πηγή: today.rtl.lu