22 Νοέμβριος 2020, 18:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2020, 18:29

Ο Ερντογάν λέει ότι βλέπει την Τουρκία ως μέρος της Ευρώπης

  • Ο Ερντογάν λέει ότι βλέπει την Τουρκία ως μέρος της Ευρώπης
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί τον εαυτό της ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν πρόκειται να ενδώσει σε «επιθέσεις» και στα «δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Θεωρούμε τους εαυτούς μας αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης... Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποκλιθούμε σε φανερές επιθέσεις στη χώρα και το έθνος μας, καλυμμένες αδικίες και δύο μέτρα και δύο σταθμά», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του (AKP).

«Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε προβλήματα με χώρες ή θεσμούς που δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω της πολιτικής, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Επίσης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών και να καταστήσει την Τουρκία πλήρες μέλος του μπλοκ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στη συμφωνία του 2016, στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα συμφώνησε να περιορίσει τις εισόδους μεταναστών στην Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και ταξίδια χωρίς βίζα στην περιοχή Σένγκεν.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας, από την πλήρη ένταξη έως το Μεταναστευτικό, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε στενότερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία», είπε ο Ερντογάν μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από την Κωνσταντινούπολη με στελέχη του κόμματός του σε πέντε επαρχίες της χώρας. Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 1987 και οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν το 2005. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν το 2007.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί επίσης να βελτιώσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο με τις ΗΠΑ, η οποία σέβεται την ευαισθησία της Τουρκίας στις συνοριακές ανάγκες της για ασφάλεια και άμυνα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

  • Με πληροφορίες από Reuters / Anadolu.