22 Νοέμβριος 2020, 15:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2020, 15:45

Έγινε η κηδεία του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου στο Βελιγράδι

  • Έγινε η κηδεία του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου στο Βελιγράδι
    Πιστός προσκυνά τη σορό του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου (φωτ.: EPA/ANDREJ CUKIC)

Κηδεύτηκε σήμερα, ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίου που πέθανε στις 20 Νοεμβρίου από επιπλοκές του κορονοϊού.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον νεόδμητο ιερό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, όπου και εναποτέθηκε σε κρύπτη η σορός του Πατριάρχη.

Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος που είναι και τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη. Στην εξόδιο ακολουθία συνλειτούργησαν ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας.


Ορθόδοξοι πιστοί κρατούν κεριά στην κηδεία του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου, στο Βελιγράδι (φωτ.: EPA/ANDREJ CUKIC)

Σε αντίθεση με τη χθεσινή ημέρα όπου οι πιστοί που προσέρχονταν στον ναό για το «ύστατο χαίρε» δεν λαμβάναν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, σήμερα οι περισσότεροι συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις των αρχών και της Εκκλησίας και φορούσαν μάσκα.

Στην κηδεία παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρωθυπουργός Άννα Μπρνάμπιτς, υπουργοί της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς και πλήθος πιστών.

Η εκλογή νέου Πατριάρχη, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο σε τρείς μήνες από την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.