22 Νοέμβριος 2020, 14:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2020, 13:27

Διάστημα: Εκτοξεύτηκε ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-6 (βίντεο)

  • Διάστημα: Εκτοξεύτηκε ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-6 (βίντεο)
    Εικόνα του νέου δορυφόρου Sentinel-6 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (φωτ.: ESA)

Μπορεί να μοιάζει εξελιγμένο σπιτάκι σκύλου ωστόσο πρόκειται για τον νέο ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus Sentinel-6 «Michael Freilich».

Ο δορυφόρος, ένας από τους πιο εξελιγμένους στην παρατήρηση της Γης, εκτοξεύτηκε το Σάββατο από την Καλιφόρνια, με έναν αμερικανικό πύραυλο SpaceX Falcon 9.

Ο «Michael Freilich», τμήμα τού προγράμματος Παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, διαθέτει ένα υψoμετρικό ραντάρ με το οποίο μπορεί να χαρτογραφεί την τοπογραφία της επιφάνειας της θάλασσας.

Παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής και των ωκεανών
Ο δορυφόρος θα παρέχει έτσι πολύτιμα δεδομένα για την επιστήμη του κλίματος και για τη χάραξη πολιτικών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας στην προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε ευάλωτες παράκτιες περιοχές. Επιπλέον και σε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, θα διοχετεύει πληροφορίες σχετικά με τις θαλάσσιες και τις καιρικές προβλέψεις.

Πώς θα συλλέγει πληροφορίες
Ο Sentinel-6 θα κινείται σε ύψος 1.300 χιλιομέτρων από τη Γη και θα «σαρώνει» έως και το 95% των ωκεανών κάθε δέκα ημέρες.

Λαμβάνοντας συνεχείς μετρήσεις της επιφάνειας της θάλασσας και του ύψους των κυμάτων, καθώς και της ταχύτητας του ανέμου, θα παρέχει επίσης πληροφορίες ασφάλειας για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

Ο νέος δορυφόρος θα λειτουργεί παράλληλα με τους άλλους δορυφόρους Sentinel στο πλαίσιο του Προγράμματος Copernicus. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EUMETSAT, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ και της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNES).

O δορυφόρος ονομάζεται «Michael Freilich», προς τιμή του ωκεανογράφου και επιστήμονα της NASA καθηγητή Michael Freilich, ο οποίος αποβίωσε φέτος. Σε πέντε χρόνια θα ακολουθήσει η εκτόξευση του δίδυμου δορυφόρου Copernicus Sentinel-6B.