22 Νοέμβριος 2020, 08:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2020, 08:57

Τριψήφιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό, για πρώτη φορά – Θα αποδώσει το lockdown;

  • Τριψήφιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό, για πρώτη φορά – Θα αποδώσει το lockdown;
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ένα διπλό ρεκόρ έσπασε χθες για μία ακόμα φορά η Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας «έχασε» 108 ασθενείς από επιπλοκές της Covid-19. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ο πρωτοφανής τριψήφιος αριθμός θανάτων, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 522, τετραπλάσιοι σε μέσα 20 ημέρες.

Τα επιδημιολογικά αυτά δεδομένα έχουν ήδη απομακρύνει το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή δήλωσε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν μίλησε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παρά για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας. Τη Δευτέρα, άλλωστε, όλα θα τεθούν επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Χθες η Θεσσαλονίκη βρέθηκε για μία ακόμα ημέρα στην κορυφή της λίστας με 606 κρούσματα και ακολούθησε η Αττική με 382. Τριψήφιοι αριθμοί καταγράφηκαν επίσης στην Πέλλα (140) και στη Λάρισα (117), ενώ αρκετά ψηλά ήταν η Ξάνθη (93), οι Σέρρες (78), η Λέσβος (70), η Ημαθία (61), η Πιερία (60), η Αιτωλοακαρνανία (58), η Δράμα (55) και η Χαλκιδική (53).

Βασικό ερώτημα είναι πλέον το πότε το lockdown θα αρχίσει να… φαίνεται στα νούμερα που δίνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής τόνισε πως υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά στον αριθμό των διασωληνωμένων θα αργήσει η μείωση.

«Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε μεγάλη αστική περιοχή, όπως η Θεσσαλονίκη, προκαλεί τεταμένη ενδοοικογενειακή μετάδοση και η αναμενόμενη βελτίωση έχει καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα ως και 10 ημέρες», εξήγησε.

Άλλοι παράμετροι στις επιπλέον μεταδόσεις είναι, όπως είπε, η χαλάρωση, η κόπωση, και ίσως ο μεγαλύτερος βαθμός κινητικότητας σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα. «Ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων βοηθά μεν στην έγκαιρη διάγνωση αλλά δυσχεραίνει την άμεση εκτίμηση της πορείας της πανδημίας», ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής.