21 Νοέμβριος 2020, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2020, 23:30

Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά διάλογο

  • Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν μπορεί να ζητά διάλογο
    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, την ίδια ημέρα που εκδόθηκε νέα NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως είπε, από τον Αύγουστο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση από κράτος-μέλος της Συμμαχίας, την Τουρκία.

Σχετικά με τον μηχανισμό εκτόνωσης κρίσεων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι η Τουρκία προχώρησε σε ένα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, στέλνοντας τα πλοία της ακόμα πιο κοντά στα ελληνικά νησιά.

«Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία, ενώ μαρτυρά και τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή», ανέφερε.

Τέλος υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφ’ όσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν.