22 Νοέμβριος 2020, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2020, 10:48

Τα ποντιακά τραγούδια του Σταυρίκου Παπαβραμίδη, Πόντιου πρόσφυγα πρώτης γενιάς (ηχητικό)

  • Τα ποντιακά τραγούδια του Σταυρίκου Παπαβραμίδη, Πόντιου πρόσφυγα πρώτης γενιάς (ηχητικό)
    (Φωτ.: Intime)

Έφυγε το Σάββατο από τη ζωή ο γηραιότερος Πόντιος πρόσφυγας, ο γεννημένος στην Τραπεζούντα, με καταγωγή από την Κρώμνη, και μεγαλωμένος στη Δραπετσώνα Σταυρίκος Παπαβραμίδης. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα γεννήθηκε το 1915 (αν και θεωρείται ότι ήταν λίγο μεγαλύτερος καθώς αυτή δεν είναι η ακριβής χρονολογία της γέννησής του).

Σε ηλικία 8 ετών περίπου, μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του, έφτασε στον Πειραιά (με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη και τη Μακρόνησο) μετά από ένα ταξίδι πολλών εβδομάδων, γεμάτο ταλαιπωρίες.

Στις αρχές του έτους μίλησε στον Θωμά Σίδερη –μαρτυρία του περιλαμβάνεται και στο ντοκιμαντέρ Σκιά στην ψυχή που έχει κάνει ο δημοσιογράφος–, για τον αδερφό του, τον λυράρη Νίκο Παπαβραμίδη, και την ποντιακή λύρα. Απαγγέλει στίχους από το «’Πάρθεν η Ρωμανία» και τραγουδάει το «Αητέντς επαραπέτανεν» που του άρεσε να λέει στο συναπάντημα νεολαίας που γίνεται στην Παναγία Σουμελά.

Ακούστε ΕΔΩ το ηχητικό που παραχώρησε στο pontos-news.gr ο Θωμάς Σίδερης, όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή του «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σε αφιέρωμα για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.