21 Νοέμβριος 2020, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2020, 18:19

Πομπηία: Προσπάθησαν να σωθούν από το ηφαίστειο, κάηκαν μαζί (φωτο, βίντεο)

  • Πομπηία: Προσπάθησαν να σωθούν από το ηφαίστειο, κάηκαν μαζί (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)

Τα λείψανα δύο ανδρών που κάηκαν ζωντανοί κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Πομπηίας το 79 μ.Χ. ανακάλυψαν Ιταλοί αρχαιολόγοι στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της αρχαίας πόλης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσετσίνι, ο ένας από τους δύο άνδρες ανήκε σε ανώτερη τάξη, ενώ ο άλλος ήταν σκλάβος.

Και οι δύο φαίνεται πως προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο υπόγειο της έπαυλης χρησιμοποιώντας έναν μυστικό διάδρομο, και ότι παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα περίπου στις 9 το πρωί, σύμφωνα με τον διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου Μάσιμο Οσανά. «Ο θάνατός τους επήλθε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους», πρόσθεσε.


(Φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)

Ο πλούσιος άνδρας ήταν μεταξύ 30 και 40 ετών και φορούσε μάλλινο μανδύα, ίχνη του οποίου βρέθηκαν κάτω από το λαιμό του. Ο σκλάβος, πιθανόν ηλικίας 18-23 ετών, ήταν ντυμένος με έναν χιτώνα και είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, κάτι που δείχνει πως έκανε βαριές δουλειές.

Τα λείψανα και των δύο είναι διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση. Τα δόντια και τα οστά έχουν διατηρηθεί και τα κενά από τα μαλακά μόριά τους γέμισαν με γύψο ο οποίος αποκάλυψε το περίγραμμα του σώματος. «Η Πομπηία είναι ένα απίστευτο μέρος για έρευνα και μελέτη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

Gallery