21 Νοέμβριος 2020, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2020, 19:25

Πώς δρούσε η σπείρα που έκανε διαρρήξεις σε δυτική Αττική και Πειραιά

  • Αιτωλοακαρνανία: Τρεις συλλήψεις για ληστεία από την οποία επήλθε θάνατος ηλικιωμένου
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις οικιών σε περιοχές της δυτικής Αττικής και του Πειραιά (Περιστέρι, Ίλιον, Χαϊδάρι, Καματερό και Κερατσίνι).

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν απογευματινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2020 στο Κερατσίνι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας (16/11) στα Άνω Λιόσια και στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ και της ΥΕΔΔΑ συνολικά έντεκα ημεδαποί, μέλη του κυκλώματος. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται επίσης δύο έτερα μέλη της σπείρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, μετά από διερεύνηση υποθέσεων διαρρήξεων οικιών που είχαν σημειωθεί από τα μέσα Αυγούστου 2020, αποκάλυψε τη δράση εγκληματικής ομάδας η οποία προέβαινε στην κατ' εξακολούθηση διάπραξη διαρρήξεων οικιών στις περιοχές της δυτικής Αττικής και του Πειραιά, έχοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Μεθοδολογία
Ως προς τη μεθοδολογία, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα, τα οποία μίσθωναν από εταιρείες ενοικιάσεων, για μικρά χρονικά διαστήματα, καθώς επίσης και ιδιόκτητα οχήματα, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία γυναικών, προκειμένου να μη κινούν υποψίες. Ενεργούσαν σε ομάδες, εναλλάσσοντας ανά περίπτωση τη σύνθεση τους, κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες, εκμεταλλευόμενοι τον χαμηλό φωτισμό και κινούμενοι σε περιοχές και συνοικίες της δυτικής Αττικής και του Πειραιά, με μικρή κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών, ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους.

Ως στόχο είχαν κυρίως ισόγειες οικίες, στις οποίες εισέρχονταν και αφαιρούσαν χρυσαφικά, κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Πριν από την διάρρηξη, πραγματοποιούσαν με το όχημα περιμετρικές διαδρομές, κατοπτεύοντας το χώρο, και στη συνέχεια αποβιβάζονταν από αυτό και προσέγγιζαν τη στοχοποιημένη οικία, προκειμένου να εντοπίσουν από κοντά τρωτά ή ανασφάλιστα σημεία της, ενώ ο οδηγός του οχήματος παρέμενε σε απόσταση.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, 200 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, ρουχισμός που σχετίζεται με την ενδυμασία των κατηγορουμένων στα σημεία διαρρήξεων, διαρρηκτικά εργαλεία και μικροποσότητα κάνναβης. Κατασχέθηκαν επίσης τρία επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν μία ληστεία και 21 περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις. Οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν, για πλήθος αδικημάτων και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.