21 Νοέμβριος 2020, 16:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2020, 19:39

ΥΠΕΞ για τουρκική NAVTEX: Ακυρώνει κάθε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την ΕΕ

  • ΥΠΕΞ για τουρκική NAVTEX: Ακυρώνει κάθε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την ΕΕ
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αντι-NAVTEX και με μία καταδικαστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα απαντά στις νέες παράνομες έρευνες του Oruç Reis νοτίως του Καστελόριζου, σε περιοχή που δεσμεύτηκε με νέα τουρκική NAVTEX από το σταθμό της Αττάλειας.

Η Αθήνα δηλώνει ότι με αυτές τις κινήσεις η Άγκυρα ουσιαστικά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προσθέτει δε ότι ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την Ευρώπη, την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα». Επίσης, τονίζει ότι αυτή η προκλητική συμπεριφορά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Με τη νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες έως τις 29 Νοεμβρίου σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, «παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.