21 Νοέμβριος 2020, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2020, 15:19

Πέθανε ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, Πόντιος πρώτης γενιάς με καταγωγή από την Τραπεζούντα

  • Πέθανε ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, Πόντιος πρώτης γενιάς με καταγωγή από την Τραπεζούντα
    (Πηγή: Youtube / Ντοκιμαντέρ «Σκιά στην Ψυχή»)

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος –Σταυρίκος για τους φίλους του– Παπαβραμίδης. Ο Κρωμναίος γέροντας, με καταγωγή από την Τραπεζούντα, άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην οικία του στη Δραπετσώνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, γεννήθηκε το 1915 (αν και θεωρείται ότι ήταν λίγο μεγαλύτερος καθώς αυτή δεν είναι η ακριβής χρονολογία της γέννησής του). Σε ηλικία 8 ετών περίπου, μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του, έφτασε στον Πειραιά (με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη και τη Μακρόνησο) μετά από ένα ταξίδι πολλών εβδομάδων, γεμάτο ταλαιπωρίες.

Ως πρόσφυγας πρώτης γενιάς, ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης μεγάλωσε στην Κρεμμυδαρού της Δραπετσώνας. Η οικογένειά του ήταν μία από τις 30 με καταγωγή από την Τραπεζούντα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Αδερφός του ήταν ο περίφημος λυράρης Νίκος Παπαβραμίδης.

Το 2018, σε μια λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες Χαλανδρίου» (μετά από πρωτοβουλία του Χρήστου Κωνσταντινίδη), στο εργοτάξιο που κατασκευαζόταν τότε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης έριξε χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες στην «Αγια-Σοφιά».

Τις αναμνήσεις του Σταυρίκου από την εγκατάσταση στην Ελλάδα κατέγραψε ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης. Η ιστορία του δημοσιεύτηκε μαζί με άλλες αφηγήσεις-ντοκουμέντα στο έργο Οι άνθρωποι πίσω από τα παράθυρα της ιστορίας.

«Μαζί με τον Σταυρίκο, φεύγει και ένα κομμάτι της Ελλάδας», έγραψε με αφορμή το θάνατό του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στη σελίδα του στο facebook, όπου – όπως κάνει γνωστό – «θα τον αποχαιρετήσει» τη Δευτέρα με ένα αφιέρωμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στο Σχιστό. Η νεκρώσιμος Ακολουθία θα γίνει σε στενό κύκλο λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού.