21 Νοέμβριος 2020, 14:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2020, 14:13

Hμέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Κατάθεση στεφάνου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Άγνωστο Στρατιώτη

  • Hμέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Κατάθεση στεφάνου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Άγνωστο Στρατιώτη
    Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας)

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Γιορτάζουμε σήμερα την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία», τόνισε αρχικά η ΠτΔ στη δήλωσή της και συνέχισε: «Αυτό το διάστημα που η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει ενταθεί, σκέφτομαι τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και υποδειγματικό πατριωτικό ήθος βρίσκονται επί μήνες σε επιφυλακή, χωρίς τη δυνατότητα για μια ανάπαυλα, για μια συνάντηση με την οικογένειά τους.

»Όλους αυτούς τους νέους και τις νέες που φυλάττουν τα χερσαία σύνορά μας, που σχηματίζουν «πλωτά τείχη» με τις φρεγάτες και τα υποβρύχιά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη όταν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας. Θέλω να τους απευθύνω ένα ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων και να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε πάντα κοντά τους, όχι απλώς με τη σκέψη μας, αλλά και με την έμπρακτη μέριμνά μας.

»Τους οφείλουμε πολλά. Ο αγώνας τους να αποκρούσουν κάθε απειλή και να θεμελιώσουν ένα ασφαλέστερο μέλλον για την πατρίδα αξίζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας». Μετά την τελετή η κυρία Σακελλαροπούλου δέχθηκε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο ΥΕΘΑ δήλωσε: «Εορτάζουμε σήμερα ανήμερα της μεγάλης χριστιανικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις Ένοπλες Δυνάμεις που παρά τις δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, μεγάλης πίεσης στα σύνορά μας και πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία, ορθώνουν το ανάστημά τους, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, συνδράμουν την ελληνική κοινωνία και απλά κόβουν την όρεξη κάθε αλαζόνα επιβουλέα υπερασπιζόμενοι τα εθνικά δίκαια μας.

»Αποτίουμε σήμερα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας, διαρκής και εντατικός, είναι για ακόμα πιο αποτρεπτικές, πιο αξιόμαχες, πιο έτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις. Και ο αγώνας αυτός αποδίδει καρπούς. Χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας!».


Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

Επίσης, μηνύματα για τη σημερινή ημέρα έστειλαν ο πρωθυπουργός, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων. Στο πλαίσιο του εορτασμού, στις 8 το πρωί έγινε επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ η επίσημη υποστολή θα πραγματοποιηθεί στις 17:09. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά και κατόπιν συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς και έγκρισης της Βουλής των Ελλήνων, σήμερα από τις 18:00 έως 21:00 θα προβάλλεται στην εξωτερική πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής, οπτικό αφιέρωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις.