20 Νοέμβριος 2020, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2020, 23:54

Ιστορική αποστολή της Κίνας στα βαθύτερα νερά του πλανήτη με το «Fendhouze» (βίντεο)

  • Ιστορική αποστολή της Κίνας στα βαθύτερα νερά του πλανήτη με το «Fendhouze» (βίντεο)
    (Φωτ.: xindemarinenews.com)

Στα βαθύτερα νερά του πλανήτη, την Τάφρο των Μαριανών, βούτηξε η Κίνα, γράφοντας για ακόμα μία φορά ιστορία στον τομέα της επιστήμης και των εξερευνήσεων. Το επίτευγμα υλοποιήθηκε με το νέο επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα «Fendhouzhe» ή «Striver» που σημαίνει «μαχητής».

Το υποβρύχιο όχημα κατέβηκε σε βάθος μεγαλύτερο των 10.000 μέτρων στην Τάφρο, που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό.

Οι τρεις ερευνητές που βρίσκονται στο «Fendhouzhe», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, θα ανήκουν πλέον στην ομάδα των ελάχιστων ανθρώπων που έχουν επισκεφθεί το βυθό της Τάφρου των Μαριανών. Οι πρώτοι εξερευνητές έφθασαν εκεί το 1960, σε μια μικρής διάρκειας εξερεύνηση. Έκτοτε δεν έγιναν άλλες αποστολές, έως το 2012 και την κατάδυση του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον.

Ο Κάμερον καταδύθηκε μόνος σε βάθος σχεδόν 11.000 μέτρων, περιγράφοντας ένα περιβάλλον «απόκοσμο» και «εξωγήινο».

Τα βίντεο που τραβήχτηκαν αυτήν την εβδομάδα από μια υποβρύχια κάμερα δείχνουν το κινεζικό βαθυσκάφος να κινείται στα σκοτεινά νερά, ενώ το περιβάλλουν σύννεφα από θαλάσσιο άλας, και κατόπιν «σταθμεύει» αργά στον πυθμένα της τάφρου.

Το «Fendouzhe», το οποίο έχει κάνει πολλές καταδύσεις τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα εθνικό ρεκόρ 10.909 μέτρων για την βαθύτερη κατάδυση επανδρωμένου βαθυσκάφους, καθώς «προσγειώθηκε» στο βαθύτερο σημείο της τάφρου, το Challenger Deep.

Το παγκόσμιο ρεκόρ των 10.927 μέτρων το έχει σημειώσει ένα Αμερικανός εξερευνητής, το 2019. Με την αποστολή της 10ης Νοεμβρίου προβλήθηκε το πρώτο βίντεο σε απευθείας μετάδοση παγκοσμίως του Challenger Deep.

Το «Fendhouze», το τρίτο κινεζικό επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος στους βυθούς της Κίνας, παρατηρεί «τα πολυάριθμα είδη και την κατανομή των ζωντανών οργανισμών στα θαλάσσια βάθη», δήλωσαν οι επιστήμονες που επιβαίνουν σε αυτό, στο CCTV. Οι Κινέζοι ερευνητές θα περισυλλέξουν δείγματα για τις έρευνές τους, σύμφωνα με το CCTV. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει την ύπαρξη κοινοτήτων μονοκυτταρικών οργανισμών που επιβιώνουν από τα οργανικά υπολείμματα που έχουν εγκατασταθεί στο βάθος των ωκεανών, όμως πολύ λίγους μεγάλους ζωικούς οργανισμούς.