20 Νοέμβριος 2020, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2020, 16:50

Επιστρέφουν στο Δημόσιο επτά παραλίες του Σαρωνικού

  • Στο ΣτΕ η Εκκλησία της Ελλάδος για τον εορτασμό των Θεοφανίων 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τη μεταβίβαση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκτάσεων από το Λαγονήσι μέχρι τη Παλαιά Φώκαια της Αττικής. Έτσι, με την απόφαση αυτή επιστρέφουν στο Δημόσιο επτά παραλιακά φιλέτα της Αττικής σε συνολική έκταση 263 στρεμμάτων.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δήμος Σαρωνικού.

Η περιπέτεια των εκτάσεων αυτών, που είναι από τις πλέον περιζήτητες για εμπορική αξιοποίηση και πολλάκις στο παρελθόν είχαν πέσει θύματα ασύδοτης εκμετάλλευσης, αν και φιλοξενούν ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους, ξεκίνησε το 2014, όταν συστάθηκε από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο», , η οποία είχε ήδη εξελιχθεί σε ΕΤΑΔ.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα εκτός συναλλαγής τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξαρτήτως του χρόνου και του τρόπου (μέσω απορρόφησης άλλης εταιρείας) που περιήλθαν σε αυτήν.

Η απόφαση αφορά:

  1. Το τεράστιο παραλιακό τμήμα του ακινήτου Αλυκών Αναβύσσου που εκτείνεται κάτω από τη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου σε 108 στρέμματα.
  2. Έκταση 34,6 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου στην Παλαιά Φώκαια, που είχε απαλλοτριωθεί υπέρ του ΕΟΤ το 1973, αλλά με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2017 η απαλλοτρίωση έχει ανακληθεί.
  3. Κοινόχρηστη έκταση 5,5 στρεμμάτων στην Παλαιά Φώκαια.
  4. Έκταση αιγιαλού και παραλίας, που συμπεριλαμβάνει και αρχαιολογικό χώρο στη χερσόνησο Αγ. Νικολάου, έκτασης 5.000 τ.μ., καθώς και τους αγροτικούς δρόμους στην ίδια χερσόνησο, έκτασης 4.220 τ.μ.
  5. Δύο ζώνες αιγιαλού, μία 34,3 στρεμμάτων και μία 46,32 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, που βρίσκονται πολύ κοντά στο «Grand Resort».
  6. Ζώνη αιγιαλού 1.000 τ.μ. στο Μαύρο Λιθάρι.
  7. Ζώνη αιγιαλού 24 στρεμμάτων στην Παλαιά Φώκαια.