22 Νοέμβριος 2020, 21:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2020, 20:58

Κάστρο Κορδύλης, στα Πλάτανα Τραπεζούντας: Βρέθηκαν 8 τάφοι της βυζαντινής περιόδου (φωτο)

  • Κάστρο Κορδύλης, στα Πλάτανα Τραπεζούντας: Βρέθηκαν 8 τάφοι της βυζαντινής περιόδου (φωτο)
    (Φωτ.: akcaabat.bel.tr)

Το δεύτερο μέρος των ανασκαφών στο κάστρο Akçakale, που χρονολογείται κατ’ άλλους από το 1100 και κατ’ άλλους από το 1286, θα ξεκινήσει στην περιοχή Πλάτανα (Akçaabat) της Τραπεζούντας. Κατά τις πρώτες ανασκαφές βρέθηκαν οκτώ τάφοι από τη βυζαντινή περίοδο, σκελετοί, βυζαντινά και οθωμανικά νομίσματα και κομμάτια από κεραμικά, καθώς και ένα κανόνι του 19ου αιώνα. Επίσης, βρέθηκαν τα θεμέλια μιας βυζαντινής εκκλησίας.

Το πιο σημαντικό εύρημα των ανασκαφών θεωρείται ότι είναι η εκκλησία, και κατά το δεύτερο μέρος των ανασκαφών θα αποκαλυφθεί πώς ήταν αρχικά το κάστρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου İHA, στις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Δήμος Πλατάνων το 2017 διαπιστώθηκε ότι το κάστρο χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους Βυζαντινούς μεταξύ 1100 και 1200. Επίσης, επί οθωμανικής κυριαρχίας το κάστρο χρησιμοποιήθηκε από το 1468  μέχρι τις αρχές του 1900.

Μέχρι το 2017 το κάστρο χρησιμοποιούνταν ως αγροτική γη και παιδική χαρά. Στις ανασκαφές αποκαλύφθηκε ότι έξι παραθυράκια που έβλεπαν στη θάλασσα, ανακατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα. Επίσης, αποκαλύφθηκαν οι πυργίσκοι του κάστρου και ένα άθικτο πιθάρι.


(Φωτ.: kuzeyekspres.com.tr)

Το υπόγειο της μονόκλιτης εκκλησίας που αποκαλύφθηκε, χρησιμοποιούνταν ως κρύπτη. Πολλοί τάφοι καταστράφηκαν και διασκορπίστηκαν όταν μπήκαν στο κάστρο γεωργικά μηχανήματα ώστε να καταστεί το έδαφος καλλιεργήσιμη έκταση – ανακαλύφθηκαν ωστόσο και οκτώ ασύλητοι.

Η ιστορία του κάστρου
Για το κάστρο πρώτη αναφορά έκανε ο Αριανός. Στο ταξίδι του στον Πόντο αναφέρει ότι σε απόσταση 40 σταδίων από το Ιερό όρος βρίσκεται η Κορδύλη. Το κάστρο της κατασκευάστηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό το 1286, για να προστατέψει την πόλη Ερμώνασσα, που είναι τα σημερινά Πλάτανα. Οι υπερασπιστές του δεν παραδόθηκαν μετά την παράδοση της Τραπεζούντας από τον Δαυίδ τον Μεγαλοκομνηνό στον Μωάμεθ τον Πορθητή, το 1461.

Αντιστάθηκαν μέχρι το 1467, οπότε το κατέλαβε ο εξωμότης στρατηγός Ζαγανός.

Το κάστρο πέρασε στην ιδιοκτησία του κράτους με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 2007, και κατά τη διάρκειά τους βρέθηκαν τέσσερις σκελετοί, θραύσματα οστών, πήλινα αγγεία, χάλκινα καρφιά και βυζαντινά κεραμικά. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του κάστρου, το οποίο ήταν φτιαγμένο από μπάζα και πέτρα, κατεδαφίστηκε, το κύριο σώμα του σώζεται μέχρι σήμερα.

Gallery