20 Νοέμβριος 2020, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2020, 10:56

Θλίψη για το χαμό του Τάσου Κυριακίδη – Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Πόντιου εκδότη

  • Θλίψη για το χαμό του Τάσου Κυριακίδη – Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Πόντιου εκδότη
    (Φωτ.: ΠΟΕ)

Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια και τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Τάσου Κυριακίδη, του Πόντιου εκδότη και ιδρυτή των «Εκδόσεων Κυριακίδης» που έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 75 ετών.

Η είδηση του θανάτου του συγκίνησε και βύθισε στο πένθος τον ποντιακό ελληνισμό. Πολλά σωματεία έσπευσαν να εκδώσουν συλλυπητήρια μηνύματα.

Λίγη ώρα μετά τη θλιβερή αναγγελία της απώλειας του εκδότη, ο πρόεδρος και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Τάσου Κυριακίδη.

«Ο Τάσος Κυριακίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στον εκδοτικό χώρο, καθώς για σχεδόν πέντε δεκαετίες υπηρέτησε με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση το βιβλίο μέσα από τον ομώνυμο εκδοτικό του οίκο, έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ.

«Η προσφορά του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας των προγόνων του, ανεκτίμητη. Εκατοντάδες εκδόσεις ιστορικών και ερευνητικών συγγραμμάτων, λογοτεχνικών και μουσικών έργων αποτέλεσαν μέρος της πολυσχιδούς προσφοράς του» επισημαίνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. «Υπήρξε μέλος πολλών αξιόλογων επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Τιμήθηκε από δεκάδες επιστημονικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς, με κορυφαία στιγμή τη βράβευσή του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2005» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ.

«Γνωρίσαμε ένα μεγάλο μέρος της ποντιακής γραμματείας μέσω του εκδοτικού οίκου των "Αδελφών Κυριακίδη" που επί δεκαετίες σήκωσε το βάρος της έκδοσης νέων, της φωτογραφικής ανατύπωσης παλαιών τίτλων βιβλίων και της μετάφρασης ξένων βιβλίων με ποντιακή θεματολογία. Η ποντιακή ταυτότητα της νεότερης γενιάς που διαβάζει, σφυρηλατήθηκε με τα βιβλία αυτά. Ο Τάσος Κυριακίδης, ανάμεσα στα άλλα και μέλος του "Φάρου Ποντίων", συνέβαλε καθοριστικά στη σφυρηλάτηση αυτή, αφουγκραζόμενος τη "δίψα" για μάθηση των νέων γενεών.[...] Αιωνία η μνήμη του», σημειώνεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του σωματείου «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αναφέρει: «Υπήρξε ένας γνήσιος πατριώτης και στήριξε όσο κανένας άλλος τα ποντιακά γράμματα, ήταν η ψυχή των εκδόσεων "Αδελφών Κυριακίδη", έχοντας εκδώσει χιλιάδες βιβλία πανεπιστημιακού περιεχομένου, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στην έκδοση βιβλίων για τον ποντιακό και προσφυγικό ελληνισμό», και υπογραμμίζει ότι είχε τιμηθεί στο παρελθόν από την Ένωση για την προσφορά του.

Στον ίδιο τόνο και η ανακοίνωση του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», στο οποίο ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος από το 1996 έως το 2001. «Ο Τάσος Κυριακίδης διέπρεψε στο χώρο του βιβλίου για περίπου πέντε δεκαετίες υπηρετώντας τις πανεπιστημιακές εκδόσεις με μεγάλη επιτυχία. Εξαιρετικά σπουδαία υπήρξε και η συμβολή του στη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τις πολυάριθμες εκδόσεις που πραγματοποίησε», τονίζει το σωματείο.

Τέλος, τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του εξέφρασε και η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»: «Η ιστορία των Ποντίων είναι τυπωμένη σε βιβλία με τη συνεισφορά όχι μόνο των συγγραφέων αλλά και των εκδοτών όπως ο Τάσος Κυριακίδης, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην ανάδειξη των ιερών μας κειμηλίων, παραδόσεων, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου.