20 Νοέμβριος 2020, 10:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2020, 10:41

Μπενουά Μάντελμπροτ: Ο «πατέρας» της φράκταλ γεωμετρίας στο σημερινό Doodle

  • Μπενουά Μάντελμπροτ: Ο «πατέρας» της φράκταλ γεωμετρίας στο σημερινό Doodle
    Ο Μπενουά Μάντελμπροτ (φωτ.: EPA / Rama / Ho)

Το σημερινό Doodle τιμά τα 96 χρόνια από τη γέννηση του Γαλλοαμερικανού (γεννημένου στην Πολωνία) μαθηματικού Benoit Mandelbrot, ευρέως γνωστού ως «πατέρα της φράκταλ γεωμετρίας». Η πρωτοποριακή έρευνά του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή του κόσμου στην ισχυρή έννοια της μορφοκλασματικής γεωμετρίας, μιας κατηγορίας μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση και την καθημερινή μας ζωή.

Ο Μάντελμπροτ γεννήθηκε στη Βαρσοβία σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1924, από γονείς λιθουανικής-εβραϊκής καταγωγής, και απεβίωσε στις 14 Οκτωβρίου 2010.

Το γεγονός ότι υπήρξε τοπικός πρωταθλητής σκακιού και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη συλλογή χαρτών του πατέρα του, τον βοήθησε πολύ, από νεαρή ηλικία, να «μυηθεί» στα μαθηματικά και τη γεωμετρία. Το 1936 η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γαλλία και ο Μάντελμπροτ συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Παρίσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποκορύφωμα ένα διδακτορικό το 1952.

Το 1958 άρχισε να εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο Watson της IBM στη Νέα Υόρκη, όπου η μελέτη του για τις περίεργες επαναλήψεις στο θόρυβο του σήματος αποτέλεσε μια πρώιμη έμπνευση για το πρωτοποριακό έργο του. Ως πρώιμος πρωτοπόρος της χρήσης των υπολογιστών για την έρευνα, χρησιμοποίησε αργότερα μια μηχανογραφημένη γραφομηχανή για να αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μοντελοποίησε τις μορφές εδάφους που βρέθηκαν στη φύση.

Το 1975 επινόησε τον διάσημο πλέον όρο «φράκταλ γεωμετρία» για να περιγράψει αυτά τα μαθηματικά φαινόμενα. Με την κυκλοφορία του βιβλίου Η φράκταλ γεωμετρία της φύσης (1982), το έργο του Μάντελμπροτ έφτασε ευρέως στον κόσμο, αλλάζοντας για πάντα τον τομέα των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας έλαβε αμέτρητα βραβεία για το έργο του, συμπεριλαμβανομένου του Wolf Prize in Physics, το 1993.

Η Google, με το σημερινό Doodle, τιμά τη μνήμη ενός ανθρώπου του οποίου η περιέργεια βοήθησε να επεκταθεί ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.