19 Νοέμβριος 2020, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2020, 15:11

Ο ΠΟΥ για την πανδημία: Έσχατο μέσο το lockdown, να μην κλείνουν τα σχολεία

  • Ο ΠΟΥ για την πανδημία: Έσχατο μέσο το lockdown, να μην κλείνουν τα σχολεία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Τη γενικευμένη χρήση της μάσκας και όχι το lockdown, που το χαρακτήρισε έσχατο μέσο, προκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, ιδίως στην Ευρώπη όπου οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν νέα έκτακτα μέτρα περιορισμού των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, τον διευθυντή για την Ευρώπη του ΠΟΥ, εάν η χρήση μάσκας φτάσει το 95% τότε τα lockdown δεν θα είναι απαραίτητα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μάσκα δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης».

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, ο Χανς Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση του κορονοϊού και προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο «είναι αναποτελεσματικό».

Μόνο την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη –που βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας μαζί με τις ΗΠΑ– πέθαναν πάνω από 29.000 άνθρωποι από επιπλοκές της Covid-19. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι», προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας ότι ούτε τα εμβόλια «θα γίνουν μαγικό ραβδί», καθώς τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή.