23 Νοέμβριος 2020, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2020, 12:12

Φλαμούρι Βερτίσκου, το ποντιοχώρι των μουσικών (βίντεο)

Το Φλαμούρι είναι ένα ερειπωμένο χωριό στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος, στο οποίο, μετά την Ανταλλαγή, κατοίκησαν κυρίως Πόντιοι από την περιοχή της Γαλίανας και μερικές οικογένειες από το χωριό Κοσπιδί της Ματσούκας.

Το χωριό, βυθισμένο στα δάση και με απέραντα παρχάρια, ήταν μια αναπαράσταση των χωριών του Πόντου – και συγκεκριμένα της Γαλίανας.

Είχε παραπάνω από 400 σπίτια, όλοι οι κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι και λυράρηδες ή τουλουμτζήδες, που διατηρούσαν τη μουσική παράδοση της Γαλίανας. Μετά τον εμφύλιο σπαραγμό το χωριό διαλύθηκε και κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στα χωριά Τριανταφυλλιά, Κεφαλοχώρι και Άμπελοι Σερρών, και στη Μαυροράχη Λαγκαδά.

Στο Φλαμούρι είχαν εγκατασταθεί ο πατέρας του γνωστού λυράρη και τραγουδιστή Γιώργος Κουσίδης, λυράρης κι ο ίδιος, ο τουλουμτζής Γιώργος Τσεπλιτίδης και η οικογένεια Καλπατσινίδη, όλοι τους μεγάλοι τουλουμτζήδες, με πιο γνωστό τον Γιάννη. Υπάρχουν και άλλοι οργανοπαίχτες και τραγουδιστές που εγκαταστάθηκαν, γεννήθηκαν ή κατάγονται από το Φλαμούρι, των οποίων τα ονόματα δεσμευόμαστε να κάνουμε έρευνα για να τα βρούμε.

Προς το παρόν παραθέτουμε δισκογραφική δουλειά στην οποία συμμετέχουν δυο νέοι καλλιτέχνες με καταγωγή από το Φλαμούρι, μαζί με τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη.

Ο ένας είναι πιθανόν ο εγγονός του Γιώργου Τσεπλιτίδη, τουλουμτζής και ο ίδιος, και ο άλλος είναι ο Γιάννης Γκόσιος.

Απολαύστε σκοπούς του Φλαμουριού και της Γαλίανας.