19 Νοέμβριος 2020, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2020, 11:42

Συγγνώμη ζητά η Αυστραλία για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

  • Συγγνώμη ζητά η Αυστραλία για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν
    Ο στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, διοικητής των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: EPA / Mick Tasikas)

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους και άμαχοι, σκοτώθηκαν από στελέχη των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που κράτησε χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, διοικητής των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, παραδέχθηκε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και ζήτησε «ειλικρινά και ανεπιφύλακτα» συγγνώμη από τον αφγανικό λαό.

«Ορισμένες περίπολοι περιφρόνησαν το νόμο, κανόνες παραβιάστηκαν, ιστορίες επινοήθηκαν, ψέματα ειπώθηκαν, αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν», τόνισε.

Στο πόρισμα αναφέρονται 23 συμβάντα στα οποία εμπλέκονται 25 μέλη των ειδικών δυνάμεων, κυρίως στελέχη της Special Air Service (SAS). Πολλοί υπηρετούν ακόμα στο στρατό, ενώ για όλους, όπως είπε ο στρατηγός Κάμπελ, θα υπάρξει πρόταση παραπομπής σε δίκη. «Σπίλωσαν ηθικά το σύνταγμά τους, τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις και την πατρίδα τους», πρόσθεσε και ζήτησε να αφαιρεθούν τα παράσημα από κάποιους που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν από το 2007 ως το 2013.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες είπε ότι, μεταξύ άλλων, επαληθεύτηκε πως νέα μέλη των περιπόλων φέρονται να εξαναγκάστηκαν να πυροβολήσουν αιχμαλώτους, για να διαπράξουν την πρώτη τους δολοφονία. «Μια φρικαλέα πρακτική γνωστή με την ονομασία blooding», αποκάλυψε ο στρατηγός Κάμπελ.

Οι πληροφορίες λένε ότι πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι.

Οι «φάκελοι του Αφγανιστάν»
Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 26.000 Αυστραλοί στρατιωτικοί στάλθηκαν στο Αφγανιστάν όπου πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανικών και των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Στην Αυστραλία ο στρατός αποτελεί αντικείμενο λατρείας από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι μάχιμες μονάδες εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν το 2013.

Έκτοτε ήρθαν στο φως μαρτυρίες για τη δράση επίλεκτων μελών των ειδικών δυνάμεων. Μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πολύ σοβαρές κατηγορίες, όπως η περίπτωση αμάχου που τουφεκίστηκε για να αδειάσει μια θέση σε ελικόπτερο, ή εκείνη ενός εξάχρονου παιδιού που έπεσε νεκρό κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας τα προηγούμενα χρόνια στρεφόταν εναντίον όσων κατήγγειλαν τέτοιες φρικαλεότητες και η αστυνομία εναντίον δημοσιογράφων που έφερναν στο φως τις υποθέσεις.

Μάλιστα το 2017 ξέσπασε τεράστιο σκάνδαλο όταν το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC παρουσίασε τους «Φακέλους του Αφγανιστάν», έρευνα που αποκάλυπτε δολοφονίες άοπλων αλλά και παιδιών.

Η αστυνομία είχε αντιδράσει διενεργώντας τη δική της έρευνα, σε βάρος δύο δημοσιογράφων του ABC, του Ντάνιελ Όουξ και του Σαμ Κλαρκ, με την υποψία ότι είχαν στα χέρια τους απόρρητο υλικό. Είχε γίνει ακόμη και έφοδος στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου στο Σίδνεϊ, προτού η υπόθεση μπει στο αρχείο.