19 Νοέμβριος 2020, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2020, 11:25

Διπλάσιο επίδομα για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

 • Διπλάσιο επίδομα για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Στις επτά παρεμβάσεις περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του επιδόματος που θα λάβουν για τον Δεκέμβριο οι 482.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

Πρόκειται για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπενθύμισε από την πλευρά του ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

 • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
 • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 100 ευρώ.
 • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 50 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα:

 1. Ήδη υλοποιείται το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αναστολή. Παράλληλα, το κράτος θα καλύψει αναλογικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
 2. Για τις επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας παρέχεται η δυνατότητα «παγώματος» τόσο του ΦΠΑ όσο και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.
 3. Για τους εργαζόμενους σε αναστολή «παγώνουν» οι πληρωμένες στις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές αλλά και οι δόσεις των τραπεζικών δανείων.
 4. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, κάτι που ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή. Για την τελευταία κατηγορία υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση στο ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών τους.
 5. Αναστέλλονται για 75 ημέρες οι πληρωμές των επιταγών. Ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται. Όσες πλήττονται θα πρέπει να εμφανίσουν μειωμένο κύκλο εσόδων κατά 50% σε σχέση με το 2019.
 6. Διευρύνεται η λίστα για τη συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, και μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ποσό αναφοράς τα 300 ευρώ.