19 Νοέμβριος 2020, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2020, 09:52

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

  • Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τη θέση της Ελλάδας ότι η Τουρκία δρα ως ταραχοποιός στην Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia κατά την παραμονή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως είπε, πολλές φορές έχει τείνει χείρα φιλίας στον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι αυτό που τώρα προτείνει είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις ώστε η Αθήνα να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αν και δήλωσε αισιόδοξος ως άνθρωπος, εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

«Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, τότε θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Εάν οι Τούρκοι θεωρούν πως η στάση τους είναι λογική, δεν θα πρέπει να διστάσουν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο», επανέλαβε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν βλέπει στρατιωτικοποίηση της διαμάχης με την Τουρκία, αλλά εμμένει στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Απαντώντας, μάλιστα, στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της, επέμεινε ότι ισχύει το αντίθετο. «Και υπάρχουν σαφή στοιχεία για την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μιλάμε για ένα μοτίβο, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προκλητικής συμπεριφοράς που μάλιστα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, υπενθύμισε ότι υπάρχει μια προθεσμία μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. «Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης», κατέληξε.