19 Νοέμβριος 2020, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2020, 09:15

Κόκκινος συναγερμός για τον κορονοϊό στη βόρεια Ελλάδα – Τα σχέδια για το lockdown

  • Κόκκινος συναγερμός για τον κορονοϊό στη βόρεια Ελλάδα – Τα σχέδια για το lockdown
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ντόμαλης)

Ακάθεκτη η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, επιτείνει την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία που βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ακόμα 3.209 κρούσματα και νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, 480, από 400 τη Δευτέρα και 430 την Τρίτη. Επιπλέον, σε 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμα 60 θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19.

Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς η διασπορά του κορονοϊού μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Για ακόμα μια φορά ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη (905), ακολούθησε η Αττική (564), ενώ τριψήφιος αριθμός υπήρξε σε Λάρισα (207), Πέλλα (166), Ημαθία (111) και Κιλκίς (101).

Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Στο σχεδιασμό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων – η κινητικότητα των εργατών γης μοιάζει να θεωρείται αυτή τη στιγμή «υγειονομική βόμβα». Μάλιστα, στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και η πρόταση για σφράγισμα των χερσαίων συνόρων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για τη σταδιακή άρση του του lockdown, με τα πάντα να παραμένουν ανοιχτά αλλά τις γιορτές να… πιέζουν για τη λήψη αποφάσεων.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει διαρρεύσει –παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας έθεσε ως όριο τα 500 κρούσματα την ημέρα–, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναμένεται να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Μία εβδομάδα μετά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση, στις 19 ή 21 Δεκεμβρίου, με ακόμα πιο αυστηρούς όρους.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία το βράδυ ενδεχομένως να παραμείνουν.