18 Νοέμβριος 2020, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2020, 12:00

Στέλεχος SARS-CoV-2 «πολύ μεταδοτικό» απειλεί τη Νότια Αυστραλία

  • Στέλεχος SARS-CoV-2 «πολύ μεταδοτικό» απειλεί τη Νότια Αυστραλία
    Άδειασαν τα ράφια των σουπερμάρκετ από χαρτί υγείας στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας ενόψει της νέας καραντίνας (φωτ.: EPA/KELLY BARNES AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Νέο lockdown θα επιβληθεί από τα μεσάνυχτα σήμερα και για έξι ημέρες στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας για να αναχαιτιστεί νέος γύρος διασποράς του κορονοϊού από «πολύ μεταδοτικό» στέλεχος SARS-CoV-2. Ήδη στην Αδελαΐδα έχουν επιβεβαιωθεί 22 κρούσματα του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Λουκέτο μπαίνει σε σχολεία, πανεπιστήμια, εστιατόρια, καφετέριες, παμπ και εργοστάσια, με εξαίρεση τις μονάδες παραγωγής τροφίμων και ιατρικών προϊόντων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει για όλους τους κατοίκους της πολιτείας πλην ενός μέλους ανά νοικοκυριό που θα επιτρέπεται να βγαίνει από το σπίτι σε ημερήσια βάση και αυτό για συγκεκριμένους λόγους.

Σε αυτήν την καραντίνα θα απαγορεύεται και η διανομή φαγητού σε πακέτο και θα κλείσει και η βιομηχανία οικοδομών, στην οποία είχε επιτραπεί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων lockdown στην Αυστραλία. Κλειστές θα μείνουν επίσης οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.

Αυτό το εξαήμερο θα απαγορεύονται επίσης οι γάμοι και οι κηδείες και η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους στην πολιτεία, η οποία δεν είχε καταγράψει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από τον Απρίλιο. Επίσης απαγορεύεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Κρούσμα «0» θεωρείται Αυστραλός που επέστρεψε από τη Βρετανία
Το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στην Νότια Αυστραλία συνδέθηκε με έναν Αυστραλό που έφτασε στην πρωτεύουσα της πολιτείας, την Αδελαΐδα, από τη Βρετανία στις 2 Νοεμβρίου και τέθηκε υποχρεωτικά σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της πόλης. Εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό μετά την επαφή τους με μολυσμένη επιφάνεια. Η εξαήμερη καραντίνα επιβλήθηκε τώρα μετά την καταγραφή δύο νέων κρουσμάτων το 24ωρο που πέρασε, τα οποία συνδέονται με την εστία αυτή του νέου κορονοϊού στο ξενοδοχείο της Αδελαΐδα, στο οποίο διαμένουν την περίοδο της καραντίνας τους άνθρωποι που φτάνουν από το εξωτερικό.

«Ακολουθούμε τον σκληρό δρόμο και το κάνουμε νωρίς. Ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Στίβεν Μάρσαλ.

Η υπεύθυνη των υπηρεσιών υγείας Νίκολα Σπέριερ σημείωσε ότι το στέλεχος αυτό του νέου κορονοϊού έχει «πάρα πολύ μικρή περίοδο επώασης και περιορισμένα συμπτώματα», κάτι το οποίο σημαίνει ότι όταν κάποιος εκτίθεται σε αυτό χρειάζεται μόλις 24 ώρες ή λιγότερες για να μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τα «ακραία» αυτά μέτρα αναμένεται να επιτρέψουν στην πολιτεία αυτή του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων να ιχνηλατήσει τις επαφές και να σταματήσει τις αλυσίδες μετάδοσης. «Δεν μπορώ να πάρω την απόφαση αυτή σε δύο ή τρεις εβδομάδες, ούτε σε δύο ή τρεις ημέρες, διότι τότε θα είναι πολύ αργά», σημείωσε.

Η Νότια Αυστραλία δεν είχε καταγράψει κρούσμα εγχώριας μετάδοσης από τις 31 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τώρα μετρά συνολικά μόνον 551 κρούσματα του νέου κορονοϊού.