18 Νοέμβριος 2020, 00:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2020, 00:08

Έντονη δυσαρέσκεια στα Σκόπια για το μπλόκο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

  • Έντονη δυσαρέσκεια στα Σκόπια για το μπλόκο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν σήμερα τα Σκόπια για την άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βαλκανική χώρα, μπλοκάροντας επί της ουσίας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

«Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017. Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων, που διανεμήθηκε σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, και η πρόοδός της χώρας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της ΕΕ και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το «μπλοκάρισμα» αυτό από τη μεριά της Βουλγαρίας, «αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές». Ακόμη, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τις ιδιαίτερες προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, καθώς και για τις προσωπικές ενέργειες της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.