17 Νοέμβριος 2020, 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2020, 19:03

Η Βουλγαρία μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Σκοπίων

  • Η Βουλγαρία μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Σκοπίων
    Η Εκατερίνα Ζαχάριεβα (φωτ. αρχείου: EPA / Tamas Kovacs)

Η Βουλγαρία αρνήθηκε σήμερα να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σκόπια, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τον βαλκανικό γείτονά της, μεταδίδει το Reuters.

Να σημειώσουμε εξάλλου ότι το σημερινό βέτο διέβλεψε με δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ πριν από δύο ημέρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα δήλωσε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων λόγω ανοικτών διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών για την ιστορία και τη γλώσσα. Ωστόσο δεν απέκλεισε την προοπτική συνομιλιών με το γειτονικό κράτος.

«Η Βουλγαρία, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης», ανέφερε μετά το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου το ζήτημα συζητήθηκε (σε τηλεδιάσκεψη) από τους υπουργούς της ΕΕ.

Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Σκόπια και Τίρανα αναμενόταν να λάβει χώρα σε διακυβερνητική διάσκεψη τον Δεκέμβριο. Η Αικ. Ζαχάριεβα ανέφερε ότι η Βουλγαρία υποστήριξε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.

  • Με πληροφορίες από Reuters