17 Νοέμβριος 2020, 21:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2020, 20:57

Λευκάδα: Εξάρθρωση κυκλώματος που μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία

  • Λευκάδα: Εξάρθρωση κυκλώματος που μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Το Λιμενικό εντόπισε και συνέλαβε μέλη εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και τη διεξαγωγή ευρείας επιχείρησης εντοπίστηκε, από το περιπολικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Δουκάτου στη Λευκάδα, ένα ιστιοφόρο σκάφος να μεταφέρει παράνομα 36 αλλοδαπούς με προορισμό την Ιταλία.

Το σκάφος κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού με τη συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λευκάδας όπου και κατασχέθηκε, ενώ τρία μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν ως διακινητές και μέλη οργανωμένου κυκλώματος.

Παράλληλα με το προαναφερόμενο ιστιοφόρο, εντοπίστηκε στην ξηρά και συνελήφθη άλλος ένας αλλοδαπός, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι αποτελεί υψηλόβαθμο μέλος του ίδιου κυκλώματος. Σε νομότυπη κατ΄ οίκον έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντός της οικίας του εντοπίστηκε και συνελήφθη αλλοδαπός για παράβαση του ν. 4139/13 «Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών» και των άρθρων 216 και 217 του ΠΚ.

Παράλληλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 5 κινητά τηλέφωνα, 6 κάρτες sim, 3 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, 1 software, 1 cdr at work, 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb), 1 πλαστή άδεια διαμονής, 1 πλαστή ταυτότητα, 1 ναρκωτικό δισκίο Suboxone 8mg/2mg, 1 ζυγαριά ακριβείας, ένα κουτί με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης μικτού βάρους 15,76 γρ., χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 4.020 ευρώ.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από την Λιμενική Αρχή Λευκάδας και σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας, αναγνωρίσθηκε και ταυτοποιήθηκε ο οδηγός λεωφορείου, ο οποίος αναζητείται, καθώς και το λεωφορείο που μετέφερε παράνομα τους μετανάστες στο σημείο φόρτωσης που επρόκειτο να επιβιβαστούν στο ιστιοφόρο σκάφος.

Από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων διερευνάται η συμμετοχή περαιτέρω εμπλεκομένων μελών του κυκλώματος τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό και διενεργείται η εις βάθος επεξεργασία-ανάλυση όλων των στοιχείων, καθώς διαφαίνεται ότι οι συλληφθέντες δρούσαν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με σκοπό το παράνομο κέρδος, θέτοντας τη ζωή των μεταφερόμενων σε κίνδυνο.