17 Νοέμβριος 2020, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2020, 17:00

Στην Τουρκία ο Πομπέο – Είδε Βαρθολομαίο, αλλά όχι Ερντογάν

  • Στην Τουρκία ο Πομπέο – Είδε Βαρθολομαίο, αλλά όχι Ερντογάν
    (Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Επικεντρωμένη στη θρησκευτική ελευθερία είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία ο Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιοδείας: Ξεκίνησε το πρόγραμμά του από το Φανάρι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του –είχαν συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο και επισκέφθηκαν το ναό του Αγίου Γεωργίου–, και ακολούθως ξεναγήθηκαν στο τζαμί Ρουστέμ Πασά.

«Ως επικεφαλής του ορθόδοξου κόσμου ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι σημαντικός εταίρος στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλον τον κόσμο» έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο.

Η επίσκεψή του στο Φανάρι, πάντως, έχει επικριθεί από την τουρκική διπλωματία που θεωρεί ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει ζήτημα με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Παρά το γεγονός ότι Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως με την τουρκική πλευρά υπάρχουν πολλά να συζητηθούν, στην ατζέντα του Μάικ Πομπέο δεν περιλαμβάνονται ραντεβού με την ηγεσία της Τουρκίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι υπήρξε ένα ενδεχόμενο συνάντησης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν δέχονταν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, τελικά το σχέδιο ναυάγησε.


(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται ότι η συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο κράτησε μία ώρα. Επί τάπητος βρέθηκαν και η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης αλλά και οι ορθόδοξοι στην Τουρκία, όπως και το έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες του Φαναρίου που αφορούν το περιβάλλον και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Βαρθολομαίος, όπως τονίζεται, επισήμανε την ανάγκη προστασίας των χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Η Τουρκία στο ραντεβού Μακρόν-Πομπέο
Γεγονός είναι πάντως ότι ο Μάικ Πομπέο δεν θα μπορέσει να συζητήσει με τις τουρκικές Αρχές τις πολυάριθμες διαφορές τις οποίες ο ίδιος απαρίθμησε χθες μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ περάσαμε πολλή ώρα συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ επιθετικές», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Επικαλέστηκε την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή το γεγονός ότι είχε επίσης εγκαταστήσει συριακές δυνάμεις στην περιοχή. «Αναφερθήκαμε επίσης στις ενέργειές της στη Λιβύη, όπου εισήγαγαν επίσης δυνάμεις τρίτων χωρών, ή ακόμη τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργασθούν για να πείσουν τον κ. Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».