18 Νοέμβριος 2020, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2020, 18:33

Γιώργος Σιαμίδης: Η αγάπη του για το καβάλ' και η ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης (βίντεο)

  • Γιώργος Σιαμίδης: Η αγάπη του για το καβάλ' και η ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης (βίντεο)
    (Φωτ.: Stilkir)

Με καταγωγή αμιγώς ποντιακή και δράση πάνω στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης ιδιαίτερα ζηλευτή, ο Γιώργος Σιαμίδης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης.

Γεννήθηκε το 1981 στην Πτολεμαΐδα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τον έμαθε να τιμά να ακολουθεί τα ήθη και τα έθιμα του ποντιακού ελληνισμού. Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να ασχολείται με το καβάλ’ (χειλιαύλιν, γαβάλ'). Το 1997 ξεκίνησε να εμφανίζεται σε ποντιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης παίζοντας το αγαπημένο του ποντιακό όργανο, δίπλα στον λυράρη και θείο του Κώστα Σιαμίδη – μια συνεργασία που κράτησε μέχρι το 2015.

Από το 1997 μέχρι σήμερα έχει πλούσια παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του ποντιακού χώρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συνεργαστεί με πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής σκηνής. Η έντονη ενασχόλησή του με κάθε τι ποντιακό τον οδήγησε το 2002, που ήταν φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, να γίνει ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης.

Μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει δυο δισκογραφικές δουλειές. Η πρώτη ήταν ο δίσκος Απάν 'ς σο γλυκοχάραμαν το 2001, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη και τον Κώστα Σιαμίδη στο τραγούδι και τη λύρα αντίστοιχα, και η δεύτερη Αγγείου μνήμες το 2016, σε συνεργασία με τον Αλέξη Παρχαρίδη.

Στην ερώτησή μας πώς έχει επηρεάσει τη ζωή του η πανδημία, απαντά: «Λόγω των καταστάσεων που ζούμε όλοι μας τώρα, θα έλεγα ότι είναι δύσκολο να κάνω όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι καλό να ζούμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε το παρόν. Προσωπικά είμαι ευτυχισμένος που η οικογένεια και τα δυο παιδιά μου είμαστε υγιείς, και αυτό ακριβώς εύχομαι για όλο τον κόσμο» λέει στο pontos-news.gr o Γιώργος Σιαμίδης.