17 Νοέμβριος 2020, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2020, 09:52

Ο Τραμπ ήθελε να βομβαρδίσει το Ιράν μετά τις εκλογές, αλλά έκανε πίσω

  • ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί σε διαδήλωση τους υποστηρικτές του
    (Φωτ.: αρχείο EPA)

Να του παρουσιαστούν όλες οι επιλογές για τον αεροπορικό βομβαρδισμό του εργοστασίου Νατάνζ, της βασικότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ, τελικά όμως αποφάσισε να μην δώσει το πράσινο φως. Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ των New York Times, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε χθες ότι τελικά οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου τον έπεισαν τελικά να μην διατάξει μια επίθεση που θα βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Πέμπτη. Συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μίλι.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», εξήγησε ο αξιωματούχος. Η κίνηση αυτή έγινε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές Αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά της πρώτης σειράς προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια.

Πρόκειται για παραβίαση των όρων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που είχε διαπραγματευθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, και από την οποία έβγαλε τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, η Τεχεράνη φέρεται να έχει παραβιάσει και τον όρο που αφορά το αποθηκευμένο ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού. Παρήγαγε 337,5 κιλά το τελευταίο τρίμηνο –ποσότητα μικρότερη από τα 500 κιλά που καταγράφηκαν τα δύο τρίμηνα που προηγήθηκαν–, φτάνοντας όμως τους 2,4 τόνους από τα 202,8 κιλά που προβλέπει η συμφωνία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε εξαιρετικά επιθετική πολιτική έναντι του Ιράν. Πρώτα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, μετά επέβαλε σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις, ενώ στις αρχές του έτους διέταξε το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κάσεμ Σουλεϊμάνι, κορυφαίος Ιρανός στρατηγός.

Ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα ευρείας ένοπλης σύρραξης και θα έφερνε τον Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια, προς το παρόν ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει να μην διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα και να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.