17 Νοέμβριος 2020, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2020, 08:02

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Πολυτεχνείο – Απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων

  • Διάρρηξη στο γραφείο του βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου 2
    Πολίτες και αστυνομικοί έξω από την κλειστή πύλη του Πολυτεχνείου, χθες, μία μέρα πριν τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης της17ης Νοεμβρίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με 5.000 αστυνομικούς, ειδικά οχήματα ρίψης νερού, ελικόπτερα και drones στη μάχη, η ΕΛΑΣ ευελπιστεί ότι θα αποτρέψει σήμερα, την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αυξημένη θα είναι και η αστυνομική παρουσία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτήρια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Η απόφαση του ΣτΕ να θεωρήσει συνταγματική την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, ενίσχυσε νομικά την ΕΛΑΣ αλλά έριξε περισσότερο λάδι στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην «αντισυνταγματική» διάταξη απαγόρευσης των υπαίθριων συναθροίσεων. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 επέδωσαν μάλιστα σχετικό ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση.

Τσουχτερά τα πρόστιμα των παραβατών
Εκτιμάται πως η κατάσταση θα είναι εκρηκτική και για αυτό η εντολή που έχουν τα όργανα της τάξης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι στις περιπτώσεις που επιχειρείται να δημιουργηθεί συνάθροιση να αναλαμβάνουν ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ και να προσπαθούν να πείσουν με ήπιο τρόπο για την απομάκρυνση του κόσμου από το σημείο.

Στις περιπτώσεις που δεν θα συμμορφώνονται, θα τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.