16 Νοέμβριος 2020, 18:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2020, 17:14

Οι Ρώσοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ετοιμάζονται και οι Τούρκοι

  • Οι Ρώσοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ετοιμάζονται και οι Τούρκοι
    (Φωτ.: υπουργείο Άμυνας Ρωσίας)

Συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν συνυπογράψει το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και τόνισαν την ανάγκη διατήρησης των χριστιανικών εκκλησιών.

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και τυπικά την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για την αποστολή στρατιωτών στο Αζερμπαϊτζάν ώστε να λάβουν μέρος στην ειρηνευτική αποστολή. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο, η τουρκική δύναμη θα συμμετέχει στο κέντρο συντονισμού που θα δημιουργηθεί από κοινού με τη Ρωσία.

Η τουρκική δύναμη αναμένεται να μείνει στην περιοχή έναν χρόνο, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός δεν αναφέρεται πουθενά η Τουρκία. Ο αριθμός των στρατιωτών που θα λάβουν μέρος θα προσδιοριστεί από τον πρόεδρο.

Οι όροι λειτουργίας του κέντρου συντονισμού για το Ναγκόρνο Καραμπάχ συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Άγκυρα. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ούτε πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, ούτε πού θα βρίσκεται.

Πολιτική αστάθεια στην Αρμενία
Στην αντίπερα όχθη, στην ηττημένη Αρμενία, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είναι αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας αποτράπηκε σχέδιο δολοφονίας του.

Σήμερα έκανε έκκληση στους επικριτές του «ν’ απαρνηθούν τη βία» και ζήτησε από την αντιπολίτευση να δηλώσει με σαφήνεια ότι αποκλείει κάθε βίαιη ενέργεια.

Από την Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, απογοητευμένοι για την ανακωχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις εδαφικές απώλειες έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων. Ο Νικόλ Πασινιάν ανήλθε στην εξουσία το 2018 έπειτα από μια ειρηνική εξέγερση.