16 Νοέμβριος 2020, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2020, 09:39

Μήνυμα για το Κυπριακό η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

  • Μήνυμα για το Κυπριακό η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Μπορεί η καταρρακτώδης βροχή να χάλασε τη χθεσινή φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ωστόσο η παρουσία του δίπλα στον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ σηματοδότησε την έναρξη του σχεδίου της Άγκυρας για τα Βαρώσια.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στα Κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

«Αφού είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσίου, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί ως βορράς και ως νότος αυτά τα μέρη, με όλη αυτή την ομορφιά, κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε. Μάλιστα κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Με την πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θέλει να δώσει νομιμοφάνεια στις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Ο κυπριακός Τύπος σχολιάζει ότι η χθεσινή παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα σηματοδοτεί τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό, στέλνοντας το μήνυμα ενόψει της άτυπης συνεδρίασης της πενταμερούς πως οποιαδήποτε λύση θα πρέπει ν’ αναζητηθεί στο πλαίσιο των δύο κρατών.

Για «νέα μοντέλα λύσης» έκανε λόγο και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναφέρθηκε στην κυριαρχική ισότητα. «Θα πρέπει πλέον να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», είπε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη γνωστή του θέση, σημειώνοντας ότι στους σχεδιασμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με δίκαιο τρόπο και η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευε ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στην Αμμόχωστο έφτασαν το νωρίς το απόγευμα, κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα στη Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού, και ακολούθησε γεύμα παρά την κακοκαιρία, το περίφημο πικνίκ που σχεδίαζε η Άγκυρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία κατήγγειλε ότι η Τουρκία τορπιλίζει τις προοπτικές δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, κάτι που έχει ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.