15 Νοέμβριος 2020, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2020, 17:33

Βέτο από Βουλγαρία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένει ο Ζάεφ

  • Βέτο από Βουλγαρία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένει ο Ζάεφ
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Seeger)

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προγραμματίζεται για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει «βέτο» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια, εξέφρασε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη», δήλωσε σήμερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός από την Στρούμιτσα, γενέτειρα του πόλη, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

«Αν σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να εκδηλωθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και από τις δυο μεριές. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε φιλία, ένα χέρι βοήθειας για να περπατήσουμε μαζί τον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τη γειτονική χώρα στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές τους, τότε θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών με τα Σκόπια. Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν από τη λήξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, εφόσον υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης.

Συμφωνία φιλίας
Σόφια και Σκόπια υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 μία συμφωνία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, στην οποία περιέχονται προβλέψεις για την διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Η Σόφια, το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους και καταλογίζει στα Σκόπια «απροθυμία» για την υλοποίηση της συμφωνίας, κάτι που τα τελευταία αρνούνται.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.