15 Νοέμβριος 2020, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2020, 16:49

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν έδωσε νέα προθεσμία στα αρμενικά στρατεύματα για αποχώρηση

  • Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν έδωσε νέα προθεσμία στα αρμενικά στρατεύματα για αποχώρηση
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Hayk Baghdasaryan)

Τo Aζερμπαϊτζάν έδωσε στην Αρμενία προθεσμία επιπλέον δέκα ημερών για να εγκαταλείψει την περιοχή Καρβατσάρ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενόψει της παράδοσής της στις δυνάμεις του, δήλωσε σήμερα ένα σύμβουλος του Αζέρου προέδρου. «Λόγω των δυσκολιών που βιώνει η Αρμενία και για ανθρωπιστικούς λόγους το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να δώσει στην Αρμενία άλλες δέκα ημέρες προθεσμία... Η ημερομηνία για την παράδοση (της Καρβατσάρ) μετατέθηκε για τις 25 Νοεμβρίου, αντί για τις 15 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίγεφ.

Μόνο ένας δρόμος οδηγεί στην περιοχή από την ενδοχώρα της Αρμενίας. Η Αρμενία ζήτησε μέσω της Ρωσίας περισσότερο χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν για να αποσύρει τα στρατεύματά της και να απομακρύνει τους κατοίκους, είπε ο ίδιος.

Δύο εναπομείνασες περιοχές θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, στις 20 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου. Πηγή της ειρηνευτικής αποστολής της Ρωσίας δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Sputnik ότι η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από περιοχές που πρόκειται να παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν, με βάση αυτή τη συμφωνία.

Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες άνθρωπους. Βάσει της εκεχειρίας, το Αζερμπαϊτζάν θα ανακτήσει μεγάλα εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Sputnik.